Pařezová chaloupka v Orlických horách od molo architekti Foto: Lukáš Žentel
Architektura / rekreační objekty

Na samotě v Orlických horách vyrostla dřevěná chalupa bez technologií. Má být detoxem od společnosti

Pražské studio Molo architekti navrhlo na osamoceném místě v Orlických horách romantickou dřevostavbu sloužící k odpočinku mladé rodiny s dětmi, kterou příhodně pojmenovali Pařezová chaloupka.

EARCH.CZ , 2. 9. 2022

Po původním stavení místních obyvatel tady zbyly už jen kamenné základy a vzrostlé jasany, které ho obklopovaly. Majitelé totiž museli svůj dům násilně opustit po druhé světové válce v rámci plošného odsunu Němců. Odlehlý pozemek v Orlických horách pustl až do chvíle, kdy jej před pár lety zakoupila mladá rodina.

Majitelé se obrátili na své přátele ze studia molo architekti, aby jim pro toto výjimečné místo navrhli jejich vysněné útočiště v přírodě, kde budou moct trávit nerušené chvíle mimo dosah civilizace. „Pařezová chaloupka vznikla jako domek bez technologií, detox od společnosti. Odpočinek od umělých materiálů a zbytečných informací,“ přibližují záměr autoři návrhu.

Foto: Pařezová chaloupka vyrostla na místě opuštěného stavení

„Protože jsme chtěli paměť krajiny zachovat, navrhli jsme zde znovu chalupu. Stavbu velmi prostou, s jedinou myšlenkou - žít spolu a žít v krajině,“ pokračují architekti, kteří vypracovali návrh víkendového bydlení v podobě jednoduché přízemní stavby. Dominantní sedlová střecha zakrývá jak obytné místnosti, tak i prostornou terasu. Dřevěná terasa podstatně zvětšuje plochu interiéru, neboť ji lze s vnitřkem domu propojit pomocí rozměrných prosklených skládacích dveří vysokých 3 metry.

Foto: Sedlová střecga zakrývá kromě obytných místností také prostornou terasou

Do chalupy se vchází přes zádveří ve středu dispozice. Návštěvník pak má po levé ruce společný obytný prostor s kuchyní, velkým stolem a spací lavicí simulující spaní za pecí. Nechybí tu ani krb, který je jediným zdrojem vytápění. Na opačné straně domu se nachází ložnice a dětský pokoj. Prostorná koupelna je umístěna v návaznosti na vstupní zádveří.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři