Feste Landscape Architecture navrhli saunu plující na norském jezeře Bandak Foto: Dag Jenssen
Architektura / rekreační objekty

Sauna plující na norském jezeře svou podobou odkazuje na strmé okolní hory

Architektonické studio Feste Landscape Architecture navrhlo stavbu inspirovanou tradicemi norského stavebnictví. Sauna pokrytá dřevěnými a zlatými šindeli pluje na hladině jezera Bandak a zajišťuje tak návštěvníkům jedinečný zážitek.

Sára Kročková , 29. 12. 2022

Architekti z norského studia Feste Landscape Architecture zdárně vtěsnali do dřevěného objektu s plochou necelých čtyřicet metrů čtverečních kromě samotné sauny také převlékárnu a zastřešené posezení s výhledy na jezero Bandak. Dřevostavbu tvoří dva propojené objemy s pultovými střechami, které svými sklony připomínají údolí sevřená okolními horami.

Pro realizaci zvolili autoři lokální materiály odkazující na místní stavební tradici. Objekt díky tomu navazuje na okolní zástavbu a současně vykazuje udržitelné parametry. Dřevěný šindelový obklad doplňují integrované zlaté šindele. Zlato symbolizuje kontrast mezi původními obyvateli z okolí kanálu Telemarku a bohatými cestovateli, kteří tuto oblast začali osidlovat na konci 19. století. Interiéru dominuje světlé dřevo a velkorysá okna s výhledem na norskou panenskou krajinu. Se břehem je sauna propojena pomocí plující lávky navazující na síť stezek podél jezera.

Foto: Veřejnosti přístupná sauna umožňuje odpočinek vizuálně propojený s okolní panenskou přírodou

Správa parku Telemark nechala ve spolupráci s okolními obcemi vypracovat několik projektů pro kanál Telemark. Veřejnosti přístupná sauna Soria Moria je první z šesti objektů, které zde mají vyrůst. Záměr vzdává hold místní krajině pomocí architektury a současně láká do této odlehlé oblasti turisty.

  • Autoři: David Fjågesund
  • Ateliér: Feste Landscape Architecture
  • Země: Norsko
  • Město: Dalen
  • Adresa:: Markensvegen 20, 3880 Dalen, Norsko
  • Užitná plocha: 39 m²
  • Realizace: 2018

Klíčová slova:

sauna jezero Norsko šindel dřevostavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři