Výhodné manželství

Pátek, 7. Říjen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Už i v českém prostředí se najde mnoho příkladů, kdy se velkolepé prostory bývalých industriálních objektů proměnily v galerie, muzea nebo kanceláře. Bytová vestavba od studia NEW WORK je ale demonstrací toho, že z mimořádné architektury někdejších průmyslových staveb může těžit i funkce bydlení a taktéž se podílet na její záchraně.

studio NEW WORK, Vestavba bytu do historické průmyslové haly – foto © Daniela Dostálková
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Svatopluk Sládeček
Ateliér studio NEW WORK
Spolupracovníci Lucie Surá, Pavel Velecký
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Lysice
Ulice, číslo Perná
PSČ 679 71
Datum projektu 2009
Datum realizace 2012
Užitná plocha 167.99m2
Zastavěná plocha 82.31m2
Plocha pozemku 2 190.00m2
Poznámka

Foto © Daniela Dostálková

Objekt bývalé dieselové elektrárny z počátku 20. století je umístěn v zahradě, v zástavbě hospodářských budov. Osada Perná se nachází v půvabném dolíku u silnice Brno-Svitavy. Mezi hlavní silnicí a skupinou několika budov se rozprostírá rybízový sad. Asi 450 m severozápadně od objektu se nachází Perenský rybník.

Původní objekt je velmi dobře zachovalý, snad i proto, že elektrárna nikdy nebyla osazena generátorem a uvedena do provozu. Elektrifikace českých zemí proběhla rychleji než tehdejší stavitelé, předkové dnešního majitele, očekávali.

Hmota téměř čtvercového půdorysu má kratší vstupní stranu orientovanou směrem k příjezdové komunikaci. Svou delší stranou navazuje na obytné křídlo. Hlavní pobytový prostor zahrady je na opačné, jižní straně pozemku. Do části objektu elektrárny je vestavěna bytová jednotka, do které se vstupuje z delší, severovýchodní strany. Zbývající prostor je využíván jako sklad se stávajícím vjezdem.

Do obdélníkové haly se sedlovou střechou o vnitřních půdorysných rozměrech 20,2 × 11,7 m je vestavěn byt, resp. rodinný dům. Byt je dvoupodlažní, s podkrovní pracovnou. Přístup do bytu je samostatně z terénu ze severní strany.

V přízemí se nachází ložnice dětí i rodičů a koupelna. V patře je WC se sprchou a otevřený obytný prostor navazující na venkovní terasu, z níž sestupují schody na zahradu. Nad částí obytného prostoru se nachází pracovna osvětlená střešními okny. Celý prostor je přisvětlen střešním světlíkem, který zachycuje jižní světlo. Ve střeše nad pracovnou jsou navržena dvě střešní okna. Všechny hlavní prostory jsou osvětleny původními okenními prostory.

Konstrukčně je vestavba hrázděnou dřevostavbou. Vnitřní povrchy jsou hladké, bílé.