Zateplení paneláků jinak. Projekt v Bordeuax nabízí nový pohled na rekonstrukci panelových domů

Čtvrtek, 18. Duben 2019 - 9:12
| Napsal:

Kompletní rekonstrukce tří panelových domů ze 60. let ve francouzském Bordeaux přinesla obyvatelům díky zvětšení obytné plochy o zimní zahrady a výraznému proslunění bytů mnohem vyšší komfort bydlení. Výsledek kooperace tří architektonických studií tak může sloužit jako vzorový příklad také pro ostatní evropské země, které dlouhodobě řeší palčivou otázku renovace panelových domů z druhé poloviny minulého století. Také kvůli tomu se projekt s názvem Grand Parc Bordeaux stal letošním vítězem Ceny Evropské unie Mies van der Rohe

Rekonstrukce panelových domů Grand Parc Bordeaux, Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture, Christophe Hutin Architecture © Philippe Ruault
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture, Christophe Hutin Architecture
Světadíl Evropa
Země Francie
Město Bordeaux
Ulice, číslo Rue des Frères Portmann
Suma 28 000 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2011
Datum realizace 2017
Užitná plocha 68 000.00m2

V severní části dvou set padesáti tisícového města Bordeaux na jihozápadě Francie, konkrétně ve čtvrti s názvem Chartons, se od počátku 60. let nachází komplex panelových domů. Lokalita Grand Parc vznikla podle urbanistického plánu Jeana Royera. Disponuje kompletní občanskou vybaveností od knihoven, škol, lyceí až po komunitní centra a sakrální stavby.  

Panelové domy byly dlouhodobě ve špatném technickém stavu, což generovalo také další (sociální) problémy. I proto se přemýšlelo o demolici budov. Nakonec se ale přistoupilo k vypsání architektonické soutěže na návrh rozsáhlé rekonstrukce. V té zvítězila trojice architektonických studií Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture a Christophe Hutin Architecture, které navrhly proměnu třech panelových domů G, H a I zahrnující celkem 530 byty včetně přilehlého okolí. 

Budovy H a I mají své hlavní fasády orientovány na sever a jih a mají šestnáct pater. Nižší budova G s hlavními fasádami na východ a západ měří jedenáct pater. Rekonstrukce panelových budov je zároveň první fází programu renovace celé městské lokality. Během rekonstrukce došlo k opravě všech bytů i veřejných prostorů včetně veškerých technických zařízení, od rozvodů elektřiny a vody po výtahy. Nejpozoruhodnější část rekonstrukce ale nalezneme přímo na fasádách, které díky rozšíření budov kompletně změnily svůj výraz. 

Rozšířením budov získaly všechny bytové jednotky oddělené zimní zahrady a balkony, které podstatně navyšují jejich plochu. U budov I a H došlo k přístavbě pouze na severní straně, u budovy G pak na východní i západní straně – vzhledem k uspořádání bytových jednotek v každé budově. Přidáním balkonů a zimních zahrad se budovy rozšířily o 3,8 metru. Všichni obyvatelé tak získali soukromý venkovní prostor, který mohou využívat podle svého uvážení. K většímu proslunění bytů pomohlo také vybourání stěny s původními okny a dveřmi na malý balkonek, které nahradily prosklené posuvné dveře.  

Přístavba současné zlepšila energetickou bilanci budov - balkony totiž díky průhledným polykarbonátovým panelům slouží jako pomyslný skleník, který v zimě celou budovu vyhřívá, v létě si naopak obyvatelé mohou celý balkon otevřít. Celá tato schránka tak slouží jako pomyslná tepelná izolace budovy. K tepelné šetrnosti pomáhají také závěsy, které díky svému složení v létě odráží sluneční paprsky a zabraňují tak přehřívání bytů. V průběhu celé rekonstrukce zůstali navíc všichni nájemníci doma, na opravu každého bytu proto měli dělníci pouze 12 až 16 dní. Pro urychlení celé výstavby tvoří celou přístavbu balkonů a zimních zahrad prefabrikované komponenty dovezené na stavbu, kde došlo k jejich složení podobně jako u lešení před budovou.  

Celý projekt změnil tvář všech řešených domů a zároveň zvýšil pohodlí a životní úroveň obyvatel. Podle autorů vyšla finančně rekonstrukce stejně jako běžné zateplování panelových domů. To je velmi podstatné, neboť se ukazuje, že k opravám a zateplování paneláků lze přistoupit jinak než tomu bývá v praxi, kdy dochází pouze k uniformnímu přebarvování vrstvy tepelné izolace. Výsledek práce studií Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture a Christophe Hutin Architecture tak může sloužit jako inspirace k hledání alternativních řešení rekonstrukcí a zateplování našich panelových domů.