Ze starobylé dílny k luxusnímu domovu

Pátek, 3. Únor 2017 - 9:00
| Napsal:

V klidné barcelonské čtvrti Poble Sec vznikl jedinečný prostor. Architekti ze španělského studia FFWD dostali za úkol zrekonstruovat starobylou truhlářskou dílnu a udělat z ní moderní, obyvatelný loft. Určité prvky původního prostoru v nové podobě zůstaly, a právě ty dodávají bytu jedinečný ráz.

FFWD, rekonstrukce truhlářské dílny na byt, ©David Benito Cortazar
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér FFWD
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Město Barcelona

Jenže už při začátku rekonstrukce se architekti museli vypořádat s několika problémy. Někdejší dílnu bylo třeba nejprve vyčistit a některých komponentů se nadobro vzdát. Dřevěné trámy byly prolezlé termity, zdi schované pod nánosem špíny, sádry a malty – a stejně tak strop. Trámy se vyměnily, poněvadž ohrožovaly stabilitu celé stavby, zbytek se od nechtěných vrstev vyčistil a architekti začali pracovat na tvorbě jedinečného loftu, který v sobě nese viditelnou stopu starých časů.

„Cílem bylo vytvořit příjemný obyvatelný byt s tím, aby hlavní prvky původního prostoru zůstaly zachovány. Ty totiž dodávají místu jedinečný šarm,“ píšou o projektu sami architekti ze španělského studia FFWT. Zároveň je do loftu o rozloze 122m2 vedeno spousta světla z několika stran. Vchodové dveře jsou dokonce harmonikové, dvoukřídlé, a stejně jako okna přináší do loftu dostatek světla. Majitel si po architektech vyžádal ještě jednu věc, a to vytvořit uvnitř loftu samostatný bytový prostor, který bude určen pro hosty a zároveň vyřešen tak, aby do chodu majitelovy obytné části nezasahoval. Část pro hosty se skládá z obývacího prostoru s dostatkem místa na posezení, kuchyně, koupelny a ložnice. Do té se dá vejít i přes šatnu. Majitelova obývací část je pro hosty oddělena chodbou, která zároveň sousedí s jeho kuchyní. Ta je, stejně jako zbytek loftu, laděna v jemných odstínech použitých materiálů, až na to, že ji zdobí modrá lednice, která otevřený prostor kuchyně příjemně rozveseluje.

Nicméně ani přesto, že jsou použity hlavně cihly, dřevo a beton, nepůsobí loft chladně a nepříjemně. Naopak, je velmi důmyslně dozdoben jemnými prvky, jako je zmíněná lednička nebo krásně vzorovaná dlaždičková podlaha v kuchyni. Architekti se také zaměřili na to, aby bylo v otevřeně konstruovaném loftu dostatek soukromí. „Některé místnosti jsou koncipovány jako uzavřené boxy, jako třeba v ložnicích a koupelnách. Jde o to, aby měli lidé, kteří byt obývají, pocit dostatečného soukromí a intimity,“ informují architekti.

Jedinečnost, ale i jednoduchost zrekonstruovaného loftu vychází z požadavků majitele. „Chtěl mít nezávislý prostor pro občasné návštěvníky, které hostí párkrát do roka,“ vysvětlují architekti. Ve chvíli, kdy nebude mít hosty, bude prý loft používat jako své studio. Pokud vše zmíněné není dostatečným důvodem pro to, aby si každý z nás tenhle unikátní španělský loft zamiloval, je tu ještě jedna věc. K bytu patří malé nádvoří s postranní terasou, která navazuje na obývací prostor majitelovy části bytu. Terasu s obývákem potom spojují právě harmonikové dveře, které mají dovnitř bytu přinášet dostatek světla. Na druhé straně obývacího pokoje tak díky tomu nebylo třeba budovat velká okna a obyvatelé bytu jsou v absolutním soukromí.

Architektům se zkrátka podařilo vytvořit sympatické prostředí pro život, k čemuž přispěla šikovná kombinace dřeva s odkrytými cihlami a kameny. Pomohlo také to, že při tvorbě celé koncepce dbali zejména na pocit soukromí a pohodlí majitelů i hostů. Sečteno a podtrženo, ze starobylé truhlářské dílny, která byla na počátku rekonstrukce v tristním stavu, vznikl prostor s lehce změněnou, ale stále jedinečnou atmosférou.