Žižkovský byt s ovály

Úterý, 12. Červenec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Spolupracovat s pražským ateliérem pod vedením Markéty Zdebské je radost. Jako klientovi vám stačí málo – párkrát se s architekty setkat osobně a několikrát si zavolat či napsat. A výsledek? Neotřelý půdorys panelákového bytu, ve kterém nechybí ani vnitřní okno. Musí se zde bydlet dobře.

BY architects, RK 14 – foto © Aleksandra Vajd
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Markéta Zdebská
Ateliér BY architects
Spolupracovníci Pavla Hradilová, Jana Horecká, Marek Žáček
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 3 - Žižkov
Datum projektu 2015
Datum realizace 2016
Užitná plocha 73.00m2
Poznámka

Foto © Aleksandra Vajd

Průběh spolupráce

Klient nás kontaktoval z jeho tehdejšího zázemí v zahraničí se záměrem vybudovat domov v Praze. Osobně jsme se během navrhování a výstavby potkali 3×. Poprvé v předmětném bytě, poté při odsouhlasení výběru konkrétních materiálů. Jinak vše probíhalo za pomoci videokonferencí a e-mailové komunikace. Od února do června se podařilo byt nejen navrhnout, ale také zajistit výběrové řízení na dodavatele a kompletní rekonstrukci realizovat tak, aby se v létě klienti mohli nastěhovat, což se také ke spokojenosti všech zúčastněných stran stalo.

Celý proces byl velkým dílem ovlivněn osvícenými investory, kteří měli neutuchající zájem dostat předloženou myšlenku v jejím plném rozsahu, což není v našem prostředí samozřejmostí. Na první pohled formální dispozice je bavila a dokázali vnímat její rafinovanost. Ovál, i prostor okolo něj, který obsahuje další místa a zákoutí s definovanými funkcemi, průhledy a tvary.

Zadání

Bydlení pro mladou čtyřčlennou rodinu, dostatek úložných prostor, oddělená kuchyně, velká knihovna, malý homeoffice, 2× WC, zachování průchodnosti bytu.

Koncepce / prostorové uspořádání

Vzhledem k omezenému prostoru a možnostem panelákového bytu byla využita centrální pozice jádra pro snadné připojení potřebných instalací (2× WC, další koupelnové armatury, kuchyně a pračky). V těsném kontaktu s koupelnami je navržena prostorná šatna. Celé zázemí je tak zabaleno do oválu, vloženého do středu dispozice. Nacházíme se uvnitř nebo venku, vnímáme konvexnost, či konkávnost křivek, které tak dodávají příjemnou měkkost i obytným místnostem. Kruhové motivy pak v drobných detailech prochází celým interiérem.

Důležitým prvkem jsou průhledy dispozicí, jak příčné vedené zázemím, tak podélné, které nabízí možnost vnímat oba konce bytu a pohyb obyvatel i denního světla po celém interiéru. To se díky uspořádání dostává do míst, kam dříve nemělo přístup, např. do komunikace, která je spojkou z obytného prostoru do dětského pokoje. Získání tohoto propojení, spolu s umístěním pračky a vestavěného koše na prádlo (přístupným z koupelny i z komunikace), klienti v kontextu celého provozu velmi ocenili. Děti, prádlo, blízkost kuchyně. Kuchyně, která má zrovna tak blízko ke vstupu, což všichni zúčastnění vnímají jako nesmírně praktické.

Jednotlivá místa jsou tak jasně definována a zároveň zcela přirozeně propojena, čímž byt získává vzdušnost v obytných i obslužných prostorech a průchodnost, která byla nedílnou součástí zadání. Je tedy logicky jednou ze základních myšlenek projektu a je radost vidět, jak to celé funguje. Propojení funkce a koncepce je totiž samozřejmým cílem naší práce.

Vybavení a materiály

Nové dubové parkety do stromečku, PUR stěrky v koupelnách, vestavěný nábytek bíle lakovaný v kombinaci s borovou překližkou, černé akcenty v podobě kování na dveřích, corianová umyvadla a kuchyňská pracovní deska, bílá dřevěná okna, repasovaný nábytek a světla v kombinaci s novými kusy, obloukové segmenty z SDK.