Zubní ordinace Erdent

Pátek, 19. Duben 2013 - 0:00
| Napsal:

Malá zubní klinika Erdent se nachází ve starším jednopodlažním bezbariérovém objektu polikliniky v Čakovicích. Původně byla na jejím půdorysu pouze jedna velká ordinace, ale to již provozu nestačilo. Zadáním bylo vytvořit příjemné prostředí pro dva zubaře a dvě sestry, dostatek úložných prostor a hlavně umožnit využití drahé zubařské technologie v obou ordinacích současně.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavla Knelleken, Petra Hostinská
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Čakovice
Datum realizace 2012
Poznámka

investor: Erdent

Pacient vchází přes čekárnu, která je prosvětlená díky celoskleněným dveřím a jejíž součásti je i hrací koutek pro malé pacienty. Čekárna zajišťuje kromě příjemného interiéru doplněného nápaditým logem i místo kde je uložen kompresor zubařských křesel a zásobník teplé užitkové vody. Obě tyto technologie jsou opticky kryté mobilními látkovými panely, které barevně doplňují charakter prostoru čekárny. Deska s výrazným 3D logem firmy vtipně schovává skříň elektrické rozvodny.

Centrální místností kliniky je sesterna s kartotékou, kde jsou veškeré nutné technologie, které využívají sestřičky. Sesternou vede pacienta barevný pruh z tmavě šedého marmolea na podlaze a snížený světle zelený sádrokartonový podhled s podsvícením na stropě.

Ordinace jsou symetrické a vstupuje se do nich poloprůhlednými posuvnými dveřmi, které dokáží prostor oddělit nebo naopak krásně otevřít a propojit. Mezi ordinacemi je jedna z nejdůležitějších ideí návrhu, tedy středová stěna se zavěšeným intraorálním rentgenem, který může být bez problému využit z každé ordinace. Zároveň jsou pod ním umístěny posuvné zubařské stolky, které jsou nezbytné pro provoz obou ordinací a zubaři si je půjčují dle potřeby. Do budoucna není problém ordinace naprosto oddělit dozděním prostoru v příčce nebo jejím vyplněním skleněným panelem. Prostor ordinací je světlý, velkorysý a bílo-zelená barva se snaží pacienta uklidňovat.

Poslední místností je šatna personálu. V budoucnosti se počítá se jejím využitím pro stacionární rentgen (OPG).

Hlavním úkolem projektu byla nejen funkčnost celého prostoru, kterou si tento provoz vyžaduje, ale i příjemné prostředí, jak pro zaměstnance, tak pro pacienty. Ve spolupráci s majitelkami bylo navrhnuto veškeré bezproblémové používání zubařské techniky. Majitelky i ostatní lékaři, kteří ordinaci využívají, jsou s realizací spokojeni, jelikož soustředění společné techniky do centrální příčky mezi ordinacemi zajistilo úsporu při koupi drahých lékařských zařízení a přesto provoz bez zádrhelů funguje.