Experiment stírá hranice mezi stavbou a lesem

Neděle, 21. Leden 2018 - 0:54
| Napsal:

Site-specific objekt vznikl podle návrhu kanceláře stpmj v rámci soutěže pořádané Newyorskou architektonickou komorou a Parkem Sokratových soch v New Yorku. Fasáda pokrytá zrcadlovou fólií má reflektovat přilehlé okolí a přirozeně se tak propojit s přírodou. 

Neviditelná chata, stpmj © stpmj
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér stpmj
Země Spojené státy americké
Město Národní park Tahoe
Suma 10 000.00
Měna USD
Datum realizace 2015
Zastavěná plocha 7.00m2

Průřezy v konstrukci umožňují návštěvníkům nahlédnout na strukturu dřevěné stodoly z různých úhlů. Zrcadlový tenký film potlačuje viditelnou existenci stavby v přírodě a přináší nový interaktivní zážitek.

invisible barn

Stodola má tvar podlouhlého lichoběžníku, aby zapadla do hustého stromořadí. Okna a dveře naznačují nepravidelně rozmístěné průřezy, skrze které je možné pozorovat rozdíly mezi reálnou a zrcadlenou krajinou. Díky výřezům vzniká optický klam a průhledy působí jako by levitovaly nad zemí.

invisible barn

Povrch reflektivní fólie odráží UV záření, které sice člověk nevidí, ale funguje jako účinná ochrana proti ptákům.

Instalace splývá s přírodou a ztrácí tak svou fyzickou hmotnost. Zrcadlový povrch pracuje s procesem zkoumání, kdy zdálky není stavba rozeznatelná, ale s postupným přibližováním na ní je vidět živou projekci.

invisible barn

V soutěži sice projekt nevyhrál, ale své místo už si našel. Neviditelná stodola byla nakonec zrealizována v Sagehen Creek Field Station, výzkumném a vzdělávacím centru Kalifornské univerzity v Berkeley, v pohoří Sierra Nevada.