Architektura / občanské stavby

AC-CA - Architecture School Tower - čestné uznání 4

Seznamte se s dalším návrhem mezinárodní ideové soutěže organizace AC-CA, kde se náplň budovy coby školy architektury symbolicky promítá i do jejího vzhledu.

Jovan Kocic , 31. 3. 2014

„A“ jako architektura

Které architektonické koncepce mají oslovit současníka, které tendence budou patřit zítřkům? Budou to jakési beztvaré formy nebo něco jiného? Již samotný vzhled věže, která by měla sloužit jako Škola architektury, by měl být vyjádřením smyslu školy jako takové, a tedy návratem architektury zpět na cestu, kam skutečně patří. Jedinečný a na první pohled jednoduchý design symbolizuje písmeno „A“, první písmeno slova architektura, a současně vyhovuje všem požadavkům udržitelného rozvoje. Čtyřsetmetrová věž by měla představovat nový symbol velkoměsta, stavbu, jež bude známá po celém světě.

Schéma konstrukce

Kombinace tradičních a moderních materiálů je to, co dělá z této konstrukce školy příklad, kam by měla architektura směřovat. Vnější rám konstrukce je ocelový, na něm je zavěšená fasáda (sklo a sluneční clony) a opírá se o vnitřní betonovou konstrukci. Celý objekt se v podstatě skládá se dvou symetrických vertikálních konstrukcí upevněných shora jako kdysi takzvaným vrcholovým klenákem.

Konstrukce a počasí

  1. Slunce

    88% budovy je osvětlováno přirozeným denním světlem. Design konstrukce umožňuje maximální využití slunečního svitu, takže jsou všechny posluchárny dostatečně světlé. Výsledkem je, že v celé budově vládne velmi příjemná atmosféra a současně zde dochází k daleko menšímu odběru elektrické energie a menšímu znečištění životního prostředí.

  2. Déšť

    Vzhledem k tomu, že lokalita, v níž se stavba nachází, je známá svým nedostatkem vody, je pamatováno na její získávání díky speciální konstrukci, kdy zvláštní kanálky jímají dešťovou vodu, která se dá znovu využít pro technické účely.

  3. Vítr

    90% budovy je vytápěno a zároveň chlazeno za pomoci otvíratelných oken.

    Vzhledem k tomu, že vítr na jedné straně působí na stabilitu celé konstrukce a na straně druhé se podílí na ochlazovacím efektu, je jistě významným faktorem, který je třeba brát v úvahu, když se navrhuje jakákoliv stavba. Díky aerodynamickému tvaru a suříkovému nátěru objektu celá stavba dobře odolává síle větru.

  • Autoři: Jovan Kocic
  • Země: Spojené Arabské Emiráty
  • Město: Dubaj
  • Datum projektu: 2014

Klíčová slova:

soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři