Architektura / občanské stavby

AC-CA - Container Vacation House - čestné uznání 2

Další projekt kontejnerového prázdninového domu, kterému udělila porota mezinárodní ideové soutěže AC-CA čestné uznání, má jako výchozí myšlenku téma skleněné krychle.

Karolina Gawlik / Przemyslaw Smalcerz , 20. 1. 2014

Umístění domu na severním cípu pitoreskní pláže Bondi Beach téměř v srdci národního parku Ray Okeefee je silným stimulem pro fantazii projektanta, u něhož probouzí především obavy, aby nedošlo k narušení nedotčené krajiny. V souladu se zadáním této soutěže jsme se rozhodli najít způsob, jak skloubit tovární přepravní kontejnery se scenérií parcely, která bude vzniklý objekt obklopovat.

Hlavním výchozím bodem bylo předpokládané propojení domu s okolní krajinou prostřednictvím zcela otevřeného prostoru na úrovni prvního nadzemního podlaží. Skleněná krychle inspirovaná evropským obdobím modernismu stírá hranice oddělující interiér a vnější prostor celé stavby. Přízemní část je určená k obývání během dne a plynule přechází v terasu s bazénem.

Abychom se vyhnuli dalšímu zatěžování přízemní úrovně, umístili jsme podzemní technickou místnost s veškerým zázemím pro první nadzemní podlaží v podzemním podlaží. Moderní zařízení umožní obyvatelům lépe interagovat s okolím. Část užívaná v noci – řada lodních přepravních kontejnerů zakrytá originálním kovovým trapézovým plechem - se nachází 3,5 m nad úrovní země. Lehká ocelová konstrukce v nás budí dojem, jako by se celá stavba vznášela.

V kombinaci se správným výběrem použitých materiálů se nám podařilo dodat kontejnerům kýženého pocitu lehkosti a křehkosti, přestože až dosud vyvolávaly zcela opačné pocity.

Klíčová slova:

soutěž kontejnerový dům Sydney

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři