Architektura / občanské stavby

AC-CA - Container Vacation House - čestné uznání 3

Další projekt, který získal čestné uznání v mezinárodní ideové soutěži na kontejnerový víkendový dům, upoutá "vznášejícím se" bazeném.

Paul Dosanjh / Oliver Hessian , 21. 1. 2014

Kontejnerový prázdninový dům (v Sydney)

Stavební parcela leží na okraji severního výběžku North Bondi Headland na východním předměstí Eastern Suburbs na pobřeží Austrálie. Naším prvotním zážitkem na stavební parcele byl pohled dolů přes ocelové zábradlí, které lemuje pobřeží. Byli jsme přímo ohromeni dramatem tříštění vln o rozeklané skály.

Lodní přepravní kontejnery tráví většinu svého života na ocelových plavidlech cestou přes oceán, vystaveny extrémním povětrnostním podmínkám. Na první pohled jsou to těžké nákladní objekty, které dokážou nést náklad až do třiceti tisíc tun.

A této vlastnosti jsme právě využili ve svůj prospěch.

Dvanáct přepravních kontejnerů je zde naskládáno na sebe na okraji stavební parcely. Jsou orientované kolmo k hraně útesu, s ochrannými profilovanými stěnami přivrácenými k pobřeží i odvrácenými od břehu, aby tak poskytovaly ochranu před větrem. Hmotnost kontejnerů dovoluje vykonzolovat ocelový příhradový vazník nad hladinu, daleko přes hranici pobřeží. Bazén integrovaný do konstrukce s prosklenými stěnami je jako křehká ozdoba umístěný mezi ocelové nosníky. Obyvateli je zde navozen pocit, že plave ve vzduchu nad skalisky omývanými příbojem, a tedy že se pohybuje na hranici reality.

My vidíme svůj projekt jako jednotnou myšlenku, kde se jednotlivé prvky dokonale doplňují, a jeden bez druhého postrádá smysl. Ocelová platforma vytváří základ, který pozdvihuje kontejnery nad útesy. Současně však ocelová platforma působí také jako protizávaží, díky němuž je možné celou konstrukci vykonzolovat nad hladinu. Dům jako celek vyvolává pocit strohosti v kladném slova smyslu, pocit opravdovosti a serióznosti. Je to objekt, který nic nepředstírá. Má budit pocit spolehlivého útočiště před přírodními živly a současně chce připoutat naši pozornost k osudu přepravních kontejnerů.

Stavební parcela: Opojný pocit z pohledu z vysokého břehu přes rozeklaná skaliska hluboko pod obyvatelem.

Hrana: Kontejnery jsou vyskládány jeden na druhý na palubě lodi. Každým okamžikem se mohou sesunout do oceánu.

Hmotnost: Lodní přepravní kontejnery jsou svou přirozeností předurčeny k tomu, aby je bylo možné vertikálně skládat na sebe.

Horizont: Spojitost pobřeží, rozeklaných útesů a proskleného bazénu.

Klíčová slova:

soutěž kontejnerový dům Sydney

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři