Roubenka Mezi lukami v Beskydech nedaleko Čeladné Foto: ROMANA BENNET
Architektura / rekreační objekty

Beskydská roubenka Mezi lukami se dočkala precizní restaurátorské obnovy a citlivých moderních vstupů

Roubenka s poeticky příznačným názvem Mezi lukami je stavbou, která mluví sama za sebe. Znalci ocení tradiční technologie a lokální materiály, běžní návštěvníci zase její přirozenost.

Adéla Vaculíková , 13. 7. 2022

Mezi lukami

Roubenka nacházející se v srdci Beskyd je nejen krásná, ale také historicky, konstrukčně a materiálově pravdivá. Není to stavba pouze pro oko, ale také pro pocit – pocit skutečného klidu. Její majitelka o ní říká, že vyrostla z místa, a právě proto je pro ni jedinečná. Stavba je zde doma po všech stránkách – vznikla jako důsledná obnova původního objektu, je z lokálních materiálů a pracovala na ní firma z Valašska.

„Před pěti lety jsme převršili etapu života ve městě. Bydleli jsme v té době už v Beskydech a začali jsme se poohlížet po starých staveních tady v okolí. No a vymysleli jsme si takový životní projekt,“ říká Daniela Hradilová, která se svým manželem Petrem Hradilem roubenku určenou k rekreačním pronájmům provozuje.

Tradiční roubenka z konce 19. století poblíž Čeladné si vás podmaní na první pohled. Nesnaží se přitom o prvoplánové šokování. Daniela Hradilová říká, že jí zajímá především historie, tradice a místo. Když roubenku s manželem koupili, byla výrazně poznamenaná pozdějšími úpravami, měla pozměněnou dispozici a plechovou střechu. Nejvýraznějším problémem však bylo napadené dřevo, které nebylo možné zachránit. Přesto zde dnes najdete stavbu zcela věrnou své původní podobě – při obnově roubenky se totiž postupovalo tak jako ve skanzenech.

Důsledná restaurátorská obnova

Na obnově stavby pracovala vsetínská firma Teslice, která se dlouhodobě věnuje realizacím tradičních roubených staveb a obnovám památkových objektů. Pracovala například na znovuvybudování shořelé chaty Libušín od Dušana Jurkoviče. „Vytvořili dokonalou kopii tím způsobem, jak se pracuje ve skanzenu, nebo jak se pracuje, když vyhoří dřevěný kostel. To znamená, že se oměří všechny původní konstrukční prvky, zvolí se stejná dřevina, stejné technologie a pod takovým vysoce restaurátorským vedením se dům obnoví,“ vysvětluje Daniela Hradilová.

Historická roubenka má dnes zpět svou původní podobu a dispozice. V dřevěné části se nachází prostorný obývací pokoj a ložnice. Další prostory pro odpočinek nebo spaní jsou přímo pod střechou – z obývacího pokoje sem vede dřevěné trámové schodiště, která zároveň upoutává pozornost na zbytek otevřeného krovu. V kamenné části stavby našla své místo kuchyně. Z obytného pokoje se do ní vstupuje přes původní průjezd, který zůstal po rekonstrukci zasklený.

Foto: Původní průjezd do chalupy zůstal po rekonstrukci prosklený

Výsledná podoba roubenky Mezi lukami je důkazem velmi osobního přístupu k architektuře a designu. Ačkoliv Daniela Hradilová architekturu ani design nikdy nestudovala, pohybuje se v těchto oborech již dlouho. „Děláme s manželem rekonstrukce historických staveb 20 let. Protože můj muž vždy podnikal v realitách a zabýval se opravami starých domů a jejich pronájmem. A když jsme asi před patnácti lety rekonstruovali jeden zámek, dostala jsem příležitost se  toto řemeslo naučit,“ popisuje Daniela Hradilová svou první zkušenost s rekonstrukcemi historických staveb. Dodává také, že právě kontakt s materiálem a zkušenosti z praxe pokládá za nenahraditelné.

Snoubení tradice s moderními prvky

Roubenka Mezi lukami je plná moderního designového vybavení, které výborně koresponduje s hrubými stavebními materiály. Totéž platí i pro hotel Mezi plůtky, který se nachází jen několik set metrů od roubenky a je rovněž dílem manželů Hradilových.

Sama Daniela Hradilová říká, že se nejvíce učí poznáváním. Cestování za povedenými konverzemi historických budov věnuje veškerý svůj volný čas. V poslední době ji zaujalo Palazzo Rhinoceros v Římě se zásahy od Jeana Nouvela nebo citlivě zrekonstruovaný renesanční palác Vendramini-Costa v Benátkách - obě stavby doporučuje navštívit.

Foto: Další místa k odpočinku se nachází přímo pod střechou

Samotná obnova roubenky Mezi lukami zabrala dva roky. Celý projekt se však právě kvůli přísnému dodržování tradičních stavebních postupů protáhl na roky tři. Jeden rok se čekalo na dřevo, které muselo být kvůli kvalitě vytěžené v zimě a z vybrané lokality. „Mně záleží na používání starých technik ve všech částech stavby – vy to potom sice nevidíte, ale já to vím a je to pro mě zcela zásadní,“ svěřuje se Daniela Hradilová na závěr.

  • Autoři: Daniela Hradilová, Petr Hradil
  • Země: Česká republika
  • Město: Čeladná
  • Stavební firma: TESLICE CZ s.r.o.
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři