Architektura / občanské stavby

Projekt rekonstrukce Jurkovičova Libušína vznikal metodikou BIM

Šest let trvalo, než vyhořelá chata Libušín architekta Dušana Jurkoviče získala zpět svou původní podobu. Přesně uprostřed loňského léta se stavba z roku 1925 znovu otevřela veřejnosti. Architektonický tým z ateliéru Masák & Partner vrátil budově její dobový vzhled včetně barevnosti. Veškerá projektová dokumentace byla zpracována metodikou BIM, jejímž základem byl podrobný 3D model.

EARCH.CZ , 19. 5. 2021

Kompletní obnova za pomoci moderních technologií

Obnova chaty Libušín v obci Prostřední Bečva v Beskydech se týkala kompletně celé budovy. Požár v roce 2014 výrazně poškodil hlavně její pravou část, ve které se nachází umělecky nejhodnotnější jídelna. Architektonická kancelář Masák & Partner využívala k vypracování projektové dokumentace metodiku Building Information Modeling (BIM), která umožňuje koordinovat veškerá potřebná projektová data a vytvořit virtuální 3D model. „Co dokázal mít Dušan Jurkovič pouze v hlavě, my jsme měli v počítači. Moderní technologie sloužily k tomu, aby to ve výsledku bylo co nejvíce původní. Bez moderních technologií bychom chatu neobnovili, bez původní práce by zase výsledek nebyl tak hezký. Tyhle dvě věci se nedají úplně oddělit, u oprav památek jdou ruku v ruce,“ říká Jakub Masák, zakladatel ateliéru Masák & Partner.

 

Masák&partner - Libušín, obnova

 

BIM řešení obsahovalo data, která se jinak nedají zobrazit ve standardní 2D dokumentaci. Důležitým aspektem při práci na rekonstrukci bylo ověřování jednotlivých vazeb konstrukcí ve 3D prostředí. Tomu předcházely podrobný průzkum přímo požárem zničené stavby, geodetické zaměření pozůstalých částí a sběr a studium historických fotografií, plánů a dobových technologií práce se dřevem. Důležité bylo následné podrobné porovnání výsledného 3D modelu s dobovými fotografiemi.

 

Masák&partner - Libušín, obnova

 

Tradiční ruční práce

Nový Libušín vznikl jako vědecká rekonstrukce, tedy za použití původních technologií. U všech oprav byly dodrženy tradiční rukodělné řemeslné postupy, používaly se původní materiály a technologie. „Chata je opravdu postavená rukama tak, jak ji postavil Jurkovič. Řemeslníci se museli naučit dělat svoji práci ručně a má to praktický důvod. Například ručně hoblované prkno vydrží na povětrnosti řádově o desítky let více než prkno, které je opracované hoblovkou,“ přibližuje Jaroslav Svěrek, architekt a specialista obnovy památek ateliéru Masák & Partner.

Referenčním bodem obnovy i barevnosti se stal rok 1925, kdy byla památka zprovozněna po první světové válce. Jako podklady pro obnovu sloužil projekt z roku 1985 a 3D model z roku 1995. Původní podobu získal i interiér secesní lidové stavby. Tradiční metodou řemeslníci vytvořili například fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí od Mikoláše Alše. Barvy vyrobené dle původní receptury z lněného oleje a přírodních pigmentů byly nanášeny na omítku ručně.

 

Masák&partner - Libušín, obnova

 

Moderní řešení vytápění i požární ochrany

Obnova Libušína se neobešla bez změny vytápění na tepelná čerpadla a zajištění hasicího zařízení. V nejcennější části interiéru (jídelně) instalovali projektanti plynové stabilní zařízení, což je unikátní způsob řešení, který se používá u muzejních archivů a expozic s archiváliemi, kde nelze hasit konvenčním způsobem s využitím pěny nebo vody. Celá budova je také opatřena požárními čidly a hlasovým hlášením.

Využití 3D modelu během výstavby

Při autorské dozoru v průběhu výstavby byl využíván BIMx. Projektanti měli k dispozici celý model stavby přímo na místě a pár kliknutími si zobrazili požadovanou část stavby nebo konkrétní konstrukci bez potřeby nahlížení do objemné papírové dokumentace. Do BIM modelu byly nahrávány i 3D modely technických zařízení budov ve formátu IFC a byly zde nadále vzájemně koordinovány. Průběžné vizualizace a 3D řezy generované přímo z BIM modelu poskytovaly názornou a přehlednou představu o stavu jednotlivých částí projektu v daném období. Tyto výstupy se ukázaly jako cenný podklad při pravidelných kontrolních dnech stavby.

 

Masák&partner - Libušín, obnova

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři