Architektura / občanské stavby

Architektka-investorka přestavěla venkovské stavení v Beskydech na butikový hotel Mezi plůtky

Projekt Mezi plůtky realizovala investorka, architektka, designérka a provozovatelka v jedné osobě, Daniela Hradilová. Jejím cílem bylo proměnit opuštěné stavení na útulné místo plné života, což se také podařilo. Dům nyní slouží jako stylový butikový hotel v horské krajině se čtyřmi prostornými pokoji a společnou otevřenou zónou. Autorka se při rekonstrukci držela dvousetleté historie místa. Starobylost objektu ale zároveň vyvážila prvky současné architektury i designu.

Tereza Suntychová , 4. 3. 2023

Daniela Hradilová při konverzi starého domu vycházela ze zkušeností s rekonstrukcí historických budov a interiérů a záliby v umění a starožitnostech. Vzhledem k roli investorky i architektky bylo možné svobodně realizovat vlastní vizi bez omezujících mantinelů, které běžně figurují ve vztahu mezi investorem a architektem. Hradilová si prošla celým procesem od začátku až do konce a rozhodla se hotel v prvním roce provozovat. Projekt vnímá jako osobní zhmotnění snu a srdcovou záležitost. „Mezi plůtky je příběh o oživení starého domu v čisté krajině, o vyslovení se skrze místní a tradiční materiály. Mezi plůtky je první z míst, které jsem si vysnila.“

 

plutkyFoto: eArch

 

Po pár měsících od otevření se Mezi plůtky řadí do dvou světových sítí prezentujících prázdninové bydlení s důrazem na architekturu a genius loci – Welcome Beyond a Urlaubsarchitektur. V českém prostředí se hotel stal absolutním vítězem Amazing Places ankety hostů za rok 2017. Dubnové TTG AWARDS 2017 jej ocenilo jako nejlepší butikový hotel v České republice.

Stavení staré dvě stě let architektka začlenila do nového kontextu, kde se potkává staré s novým. Další motiv představuje především útulnost, respekt k tradici, téma pokračování či kontrast a soulad.

 

plutkyFoto: eArch

 

Působivému výsledku v podobě butikového hotelu, oploceného tradičními laťkovými plůtky a zídkami z místního kamene, předcházela rozsáhlá rekonstrukce. Obnovou trvající dva roky prošla původní šindelová střecha, štuková fasáda, špaletová okna a kamenné dvory. K objektu patří také zahrada osázená lokálními stromy a bylinami, stodola přeměněná na zimní zahradu a nádrž sloužící jako přírodní bazén. Nově přibyla ještě jedna stodola využívaná jako letní ložnice a sklad.

 

plutkyFoto: eArch

 

Největší výzvou projektu bylo hledání světla v původním extrémně tmavém domě. Celý prostor se prosvětlil a otevřel pomocí skleněných výplní, které nahradily dřevěné venkovní dveře. Prosklené plochy navíc odkazují na motiv pokračování, kdy interiér plynule navazuje na okolní krajinu. 

Mezi plůtky ctí udržitelnost v pravém slova smyslu. Na stavbu totiž byly maximálně využity lokální materiály. Poškozené trámy stropní kostry v přízemí nahradilo staré dřevo s přírodní povrchovou úpravou. V dříve neobývaném podkroví se zrestauroval a na bílo natřel krov. Opuka a kameny ze zaniklých domů a dvorů v širokém okolí pokryly podlahu v přízemí. Právě hrubé kamenné desky s výrazným reliéfem dominují jinak jemnému interiéru. V podkroví se zase hosté prochází po masivních smrkových prknech.

 

plutkyFoto: eArch

 

 

Z koncepce pokračování a respektu k tradici nevybočuje ani nábytek. Z dílny místních truhlářů vzešly svlakové dveře, atypická kuchyňská kredenc, jídelní stoly a masivní postele. Jídelnu zdobí gobelín od Petra Nikla znázorňující květ netřesku, který má podle tradice chránit horské chalupy před bleskem. Zmrzlina a sekt se podává ve skle od Františka Víznera. Místo televize tu najdete kvalitní zvukotechniku a knihovnu se sbírkou publikací o českém a zahraničním designu a architektuře. 

 

plutkyFoto: eArch

 

Kromě lokálních kousků stavení skrývá výběr z tvorby světově proslulých designérů. „Přestože je Mezi plůtky starý venkovský dům, najdete tu mnohé produkty světového designu. V jídelně tak můžete sedět na židlích od Karl Andersson & Söner, v kuchyni na barovkách a v pokojích na křesílkách od HAY, v zahradě na venkovním nábytku Ronan & Erwan Bouroullec… u krbu se houpat na křeslech od Patricie Urquioly nebo u vstupu na houpací ovečce od Povl Kjer,” vyjmenovává Hradilová.

 

plutkyFoto: eArch

 

 

plutkyFoto: eArch

 

  • Autoři: Daniela Hradilová
  • Země: Česká republika
  • Město: Čeladná
  • Ulice, číslo: Čeladná 266
  • PSČ: 739 12
  • Realizace: 2017

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři