Architektura / občanské stavby

Bytový dům v Gdaňsku odkazuje na historickou architekturu hanzovních měst

Severopolský Gdaňsk představuje jedno z nejstarších polských měst. Charakter historického města, kde najdeme řadu významných památek, ovlivňuje rovněž přítomnost největšího námořního přístavu Polska i místní řeky Visla a Motlava. Právě na nábřeží řeky Motlavy vyrostl před dvěma lety apartmánový dům, který pomocí současného tvarosloví odkazuje na typickou architekturu činžovních domů hanzovních měst.

EARCH.CZ , 16. 12. 2020

Památková ochrana

Vývoj návrhu domu od samého počátku výrazně ovlivňovala těsná blízkost historického centra spolu s požadavky památkové péče, které striktně omezovaly jak hmotové řešení stavby, tak volbu materiálů včetně konkrétní barevnosti. Místní regulační plán rovněž definoval výšku budovy a nutnost zachování historického dělení pozemků. Architekti z polského studia BJK Architekci museli v návrhu zohlednit také vysokou hladinu podzemní vody. Značné omezení představoval i nestandardně úzký pozemek.

 

LWR / Aluprof

 

Leopold Winter Rezidence se nachází v samotném srdci Gdaňsku, historické čtvrti Staré Město s různorodou paletou architektonických slohů. Historické fasády řady domů zde charakterizuje mimo jiné úzká čelní fasáda se štítem do ulice. V návaznosti na okolní stavby tak architekti celý blok budovy vizuálně rozčlenili a vytvořili řadu nepravidelně se opakujících štítů, které vytvářejí pomyslnou korunu.

Hravost bez fádnosti

Plášť domu navrhli architekti z lícových cihel – tradičního místního materiálu. Rytmus fasády určuje kompozice okenních výplní v hliníkových rámech Aluprof ve dvou základních formátech. Nepravidelným střídáním dvou rozměrů oken spolu s opakováním štítů získává fasáda decentní hravost, na svých delších stranách zároveň nesklouzává k fádnosti. Otvory pro jednotlivé okenní výplně zvýrazňuje černé oplechování ostění přesahující líc fasády. Spolu s tmavě šedou střešní krytinou tak tvoří zajímavý kontrast k cihlově červeným fasádám.

 

LWR / Aluprof

 

Pro kontakt s okolím

V pětipodlažní budově nalezneme 65 bytových jednotek, přízemí zaujímají garáže. Snahou autorů při tvorbě dispozičního uspořádání jednotlivých bytů bylo dopřát obyvatelům jak vizuální kontakt s blízkou řekou, tak s přiléhajícím náměstím s řadou historických budov. Z těchto důvodů proto architekti do všech obývacích pokojů vsadili velká okna.

Díky kombinaci hmotového řešení, použitých materiálů i stavebních detailů představuje Leopold Winter Rezidence současnou interpretaci typické historické architektury Gdaňsku.

 

LWR / Aluprof

 

Tento článek vznikl za podpory společnosti ALUPROF SYSTEM CZECH s.r.o.

  • Ateliér: BJK Architekci
  • Země: Polsko
  • Město: Gdaňsk
  • Realizace: 2018

Klíčová slova:

Aluprof zasklení Gdaňsk

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři