Kulturní dům v Olšanech na Brněnsku od studia Laplan Foto: Martin Zeman
Architektura / občanské stavby

Nový kulturní dům v Olšanech propojuje společenský sál s návsí

Architekti ze studia Laplan postavili v drobné obci na Brněnsku nový kulturní dům, který nahradil zchátralou hospodu. V novostavbě navazující svým archetypálním tvaroslovím na místní architekturu se nachází kromě společenského sálu také restaurace.

EARCH.CZ , 26. 10. 2021 / Advertorial

Místo s filmovou historií

Obec Olšany, ležící asi 25 kilometrů severovýchodně od Brna, se proslavila zejména slavným filmem Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág. Děj kultovního snímku se odehrával i v místní hospodě, která však v posledních letech výrazně chátrala. Obec se proto rozhodla objekt odkoupit a na místě vybudovat nový kulturní dům, v němž se bude nacházet jak společenský sál s jevištěm, tak restaurace.

Foto: Kulturní dům v Olšanech na Brněnsku od studia Laplan

Náves jako centrum kultury

Parcela po staré hospodě vyloženě vybízela k realizaci nového kulturního domu, nachází se totiž v samotném centru návsi. Společenský sál byl dokonce i v původní hospodě. Architekti z brněnského studia Laplan, kteří se projektu ujali, tak z požadavku obce navázali na poslání původní budovy.

K tradici místní venkovské architektury odkazuje zejména archetypální tvarosloví novostavby. Jednoduchý kubický objem na obdélníkovém půdoryse završený sedlovou střechou skvěle zapadl mezi okolní rodinné domky s podobnými rysy.

Foto: Kulturní dům v Olšanech na Brněnsku od studia Laplan

Propustná hranice

Architekti mysleli zejména na přirozené propojení kulturního domu s návsí. Hlavní vstup proto umístili do jejího čela a akcentovali ho výrazným kamenným ostěním, které vystupuje z hladké bílé fasády.

Foto: Kulturní dům v Olšanech na Brněnsku od studia Laplan

Díky velkoplošnému zasklení v hliníkových rámech Aluprof je možné společenský sál bezprostředně propojit s exteriérem. Jediným dělícím prvkem je totiž francouzské okno. Jelikož se úroveň podlahy sálu přizpůsobuje vydlážděnému předprostoru, je pohyb mezi nimi zcela plynulý.

Restaurace zůstává v kontaktu s venkovním děním díky velké prosklené ploše přetažené až přes roh.

Foto: Kulturní dům v Olšanech na Brněnsku od studia Laplan

Chlouba obce

Obec si kladla za cíl učinit společenský sál s jevištěm skutečnou chloubu místních obyvatel. Interiér se nese ve znamení kvalitních materiálů, hlavní roli získalo dřevo a kov, který svou tmavou povrchovou úpravou kontrastuje s teplými tóny parket. Vizuální dominantou sálu je otevřený krov se zavěšenou galerií s posezením.

Foto: Kulturní dům v Olšanech na Brněnsku od studia Laplan

Restaurace se naopak dočkala zejména funkčního a ekonomického vybavení. Dřevěný mobiliář a bar doplňují industriální kovové prvky laděné do stejného odstínu jako ve společenském sále.

Olšany na Brněnsku získaly díky architektům ze studia Laplan kulturní dům, který podporuje konání společenských aktivit a navrací návsi původní funkci centra obce.

Foto: Kulturní dům v Olšanech na Brněnsku od studia Laplan
  • Autoři: Jan Kokeš
  • Ateliér: Laplan
  • Město: Olšany
  • Datum projektu: 2017
  • Realizace: 2019
  • Užitná plocha: 540 m2
  • Zastavěná plocha: 320 m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři