BY architects zrekonstruovali rodinný dům z 50. let v Praze s cílem zachovat charakter stavby. Foto: alex shoots buildings
Architektura / interiér

Dům se zelenou kuchyní. Jak se povedla rekonstrukce rodinného domu z 50. let z pohledu klientů a architektů

„Základním konceptem projektu jsou dialog, kontakt a komunikace,“ říkají Markéta Zdebská a Marek Žáček, autoři rekonstrukce rodinného domu v Praze. Navrhli ji od studie až po propracované interiéry. Stavební zásahy byly razantní, změnily se dispozice a vstoupilo nové vybavení, jako třeba minimalistická ale současně velkorysá kuchyně. Přesto si dům mnoho ze svého původního charakteru zachoval − a toho si cení jak architekti, tak jeho majitelé.

EARCH.CZ , 7. 12. 2023 / Advertorial

Kancelář BY architects navrhla rekonstrukci domu, jejímž výsledkem měla být „oáza míru“ – aspoň tak to popsala klientka Zuzana Záhorová. S výsledkem, který byl jí a její rodině navržen na míru, je spokojená. „Velmi se mi líbí detaily jako například zábradlí, jsou replikami těch původních a dokonale odkazují ke stylu, ve kterém byl dům v 50. letech navržen,“ říká. Na mysli má petrolejově zelená exteriérová zábradlí, která kontrastují s bílou fasádou domu. Ta je dokonce zateplená, každopádně tak, aby to nebylo poznat – minimální vrstvou nadstandardně účinné izolace, díky které se podařilo domu zachovat jeho elegantní proporce.

Navázat na původní a dobře zachovaný charakter poválečné řadovky chtěli klienti i architekti. „Při naší práci jsme se snažili o probuzení ducha doby, ve které zástavba vznikala. Nespornou kvalitou bylo také to, že se jako jeden z posledních v kolonii zachoval v původním stavu,“ dodávají architekti. Zuzana Záhorová pak tuto cestu hodnotí jako ve výsledku skvělou, ale v průběhu náročnou. „Každý nás varoval, že je potřeba počítat s tím, že časový harmonogram ani finanční rozpočet nevyjde podle původních představ. Skutečně tomu tak bylo. V našem případě kvůli tomu, že při rekonstrukci starého domu se plány a realita často lišily,“ říká.

Rodinný dům má tři podlaží, každý člen rodiny i případní hosté v něm mají dostatek prostoru. Přestože je celková rekonstrukce citlivá, razantním změnám v dispozicích se nevyhnula, a to hlavně v přízemí, kde vznikl nový obývací pokoj propojený s kuchyní. Za teplého počasí se dá otevřít k venkovní terase, ta je přistavěná nově. Dům má také suterén, který je propojený vlastním vstupem se spodní částí zahrady, zde našla místo pracovna a hostinský pokoj. V patře jsou pak ložnice, koupelna nebo prostorná šatna.

Markéta Zdebská a Marek Žáček navrhovali rekonstrukci stavby včetně nových interiérů. K těm Zuzana Záhorová říká, že chtěli být odvážní, ale zároveň dojít výsledku, který budou mít (možná) na celý život. Vsadili proto na kvalitní řešení i materiály. „Náročnost klientů pak vedla k tomu, že jsme interiér navrhli včetně atypického stolu s barevnými nohami a deskou z tvrzeného kamene TechniStone,“ dodávají architekti. Stůl slouží jako jídelní a nachází se v obývacím pokoji propojeném s kuchyní. Jeho konstrukce má výraznou barevnost, deska zase texturu – v tomto duchu se ostatně nesou všechny interiéry v domě. Bylo však třeba docílit harmonie, a právě proto klienti tak úzce spolupracovali s architekty.

Foto: Kuchyň má výraznou tmavě zelenou barvu. Provedení je ale minimalistické, nemá téměř žádné úchytky a povrchy jsou hladké.

Podle Zuzany Záhorové jim poradili také v tom, jak dobře sladit nápadný dekor tvrzeného kamene ze stolu s kuchyňskou deskou, ta je o poznání jemnější. „Na začátku nás rozhodně okouzlily výraznější vzory. Vzhledem k tomu, že máme vedle sebe velké kamenné plochy, nás architekti varovali, že výrazné vzory by na tak velkých plochách mohly působit příliš rušivě,“ říká Zuzana Záhorová.

Kuchyňská linka podle návrhu BY architects má tmavě zelenou barvu, provedení je ale minimalistické, nemá téměř žádné úchytky, povrchy jsou hladké. „Kvalitní kuchyň je ta, která se dobře užívá. Musí být správně vysoká a nesmí jí chybět třeba ustoupený sokl,“ vysvětlují. Mezi jejich další praktické rady patří třeba nepoužívat dřevěné pracovní desky tam, kde se pracuje s vodou nebo využít externího motoru digestoře, aby v místnosti nevznikal hluk.

Obě strany – klienti i architekti – spolupráci hodnotí jako harmonickou. Zuzana Záhorová říká, že je ráda, že jim architekti dokázali dobře poradit. Nakonec si podle jejich návrhu nechali provést i vestavěnou sedací soupravu v obývacím pokoji, ačkoliv si jí zprvu nebyli jistí. „Klienti byli stateční. Obzvláště pak v rámci stavby v době covidové, což bylo pro všechny náročné a delší, než bychom si přáli. Spolupráce byla obecně intenzivní a plodná na mnoha úrovních a snad i proto ze vzájemného dialogu vzniklo něco, z čeho máme velkou radost,“ říkají Markéta Zdebská a Marek Žáček z BY architects na závěr.

Foto: Atypický jídelní stůl má barevné nohy a desku z tvrzeného kamene Technistone v dekoru Taurus Terazzo White.

Praktické informace o deskách z tvrzeného kamene

V interiérech rodinného domu byl použit tvrzený kámen TechniStone – na kuchyňskou desku, jídelní stůl, parapety a do koupelen. Jak se jejich použití osvědčilo v praxi doplňuje Zuzana Záhorová v otázkách níže.

Součástí rekonstrukce byla i nová kuchyň. Pro její kuchyňskou desku jste zvolila materiál TechniStone. Jak celý proces, až po instalaci desky, probíhal?

Výber a návrh kuchyne prebiehal pod taktovkou našich architektov zo štúdia BY architects. Spoločne sme potom strávili hodiny nad výberom dekoru a dolaďovania detailov. Vďaka nim aj vďaka dodávateľskej firme Kamendekor sme odchytili dôležité veci ako zapustené umývadlo, varné dosky či elektrické zásuvky. Sú to zásadné informácie pre výber elektrospotrebičov a príslušenstva do kuchyne, vďaka ich bystrému oku sme včas nakúpili správne spotrebiče tak, aby do dosky dokonale zapadli.

Uvažovala jste také o jiném materiálu? Nakonec jste ho použila nejen pro kuchyňskou desku, ale taky na jídelní stůl a parapety.

Zvažovali sme prírodný kameň aj keramiku, ale vzhľadom na pomer cena, kvalita, praktickosť nám technicky kameň vychádzal ako jasná voľba. Takisto sme od architektov a ľudí v okolí, ktorí majú s technickým kameňom skúsenosť, dostali nespočetne veľa doporučení. Pri parapetoch sme z ekonomického hľadiska chvíľu zvažovali zvoliť lamino, nakoniec sme išli do kameňa a aj pri tak nenápadnom a malom priestore rozsvietil okná ako šperk.

Foto: Tvrzený kámen Technistone architekti použili nejen na kuchyňskou linku, ale i na jídelní stůl, parapety a do koupelen.

Mezi jakými dekory TechniStone jste se rozhodovala?

Zo začiatku nám určite učaroval dekor Crystal Calacatta Silva a výraznejšie vzory. Vzhľadom na to, že máme vedľa seba veľké plochy kameňa − kuchynskú linku a stôl − nás architekti upozornili na to, že výrazné vzory môžu pôsobiť v takto veľkých plochách príliš rušivo. Nakoniec nás nasmerovali na veľmi nečakanú kombináciu, ktorá ale spolu v realite dokonale hrá.

Vybrala jste tedy nakonec ty s jemnější kresbou? O jaké konkrétní se jedná?

Na kuchynskej linke máme dekor Noble Quartzite a na jedálenskom stole Taurus Terazzo White. Na parapety sme si vybrali jednoduchý biely kameň a do kúpeľne Noble Olympos Mist. Páčili sa mi krémové odtiene s jemným vzorom a žilnatosťou. Napriek tomu, že ide o tvrdený kameň, pôsobí materiál teplo a príjemne. Dekor Taurus Terazzo White bol trochu výstrel, celý stôl je umelecké dielo a výsledok nás veľmi baví. 

Jak se vám s TechniStone žije? Popsala byste výhody, případně nevýhody materiálu?

Nevýhod je skutočne málo, napadá mi len to, že podobne ako každý kameň môže na dotyk pôsobiť studene. Výhod má však nespočetne – okrem tých estetických je to úžasne praktický materiál, na ktorom sa dá priamo variť. Je veľmi praktický je aj z hygienického hľadiska, čokoľvek sa nám naň vyleje, nie je problém ľahko zotrieť. Nevyžaduje si žiadnu špeciálnu údržbu. Väčšinou dosku len pretrieme navlhčenou handrou alebo prírodným čistiacim prostriedkom na kuchyne. Žiadne špeciálne umývanie si povrch nevyžaduje. Súčasne zatiaľ nenesie známky používania a zvládne bezproblémovo aj teplý hrniec.

  • Autoři: Markéta Zdebská, Marek Žáček
  • Ateliér: BY architects
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Projekt: 2021
  • Plocha pozemku: 360 m²
  • Užitná plocha: 130 m²
  • Použité produkty TechniStone: Noble Quartzite, Taurus Terazzo White, Noble Olympos Mist

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři