Architektura / rodinné domy

Dům v domě

Pozemek se nachází uprostřed obce Kojetín na kopci s výhledem do krajiny. Záměrem investora bylo v první fázi zrekonstruovat objekt bývalé stodoly pro bydlení a práci a v budoucnu postavit nový rodinný dům v sousedství. Jedná se o další projekt nominovaný do Salonu dřevostaveb 2010.

Kamil Mrva , 31. 1. 2011

Foto: eArch
Stávající pískovcové zdi a pilíře z roku 1862 zůstaly zachovány. Navržen byl zpevňující betonový věnec, do kterého je kotvena lehká pultová střecha. Dovnitř původní stavby je vložen kubus vlastního objektu - ateliéru. Tato vnitřní dřevostavba se k jihu a k západu otevírá prosklenými stěnami do zeleně. Výrazným kompozičním prvkem je terasa, která vybíhá z objemu nad svažitý terén zahrady.

V obytném prostoru je navržena kuchyně, jídelna, posezení s pracovnou a jeho součástí je také ložnice s koupelnou. Terasa má krytou část pro letní posezení a vysunutou sluneční palubu.

Koncepce jednoho prostoru vychází z historie bydlení našich předků v tomto regionu. Vše potřebné se odehrávalo v jedné jizbě; kuchyňský kout, posezení, kout pro spaní i práci.

Objekt je navržen z přírodních materiálů. Nosná konstrukce a lehké zastřešení je ze dřeva, provětrávaná fasáda z pohledových cetrisových desek. Prosklené části budovy jsou navrženy jako izolační dvojsklo s hliníkovými rámy v odstínu fasády. Terasa je z ocelových nosníků překrytých dřevěnou palubou.

Tuto dřevostavbu najdete spolu s dalšími realizacemi v ucelené formě v Ročence dřevostaveb 2009. K dostání na oficiálním webu Salonu dřevostaveb.

Klíčová slova:

rekonstrukce dřevostavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři