Vila v Litomyšli od Dana Merty a Davida Lukase Foto: Václav Novák
Architektura / rodinné domy

Energeticky úsporná vila s výraznými střešními přesahy přináší prostory na pomezí interiéru a exteriéru

Rodinný dům v Litomyšli svým řešením usiluje o co největší provázání s rozlehlou zahradou. Tvoří ho tři kubické hmoty, které architekti vzájemně provázali v jeden kompaktní celek.

EARCH.CZ , 7. 9. 2022 / Advertorial

Rodinný dům v Litomyšli zaujme na první pohled výraznými pultovými střechami s praktickými přesahy, které chrání před sluncem i deštěm. Bíle omítnutá stavba stojí na okraji Litomyšle, konkrétně v jeho rozvojové oblasti. Za jejím návrhem stojí Dan Merta ze Studia MA a David Lukas z ateliéru Lukas arch, oba přitom často pracují s vrstvením střídmých geometrických objemů.

Dům stojí na rovinatém pozemku a skládá se ze třech kubických hmot. „Základní myšlenkou domu jsou tři hmoty – přízemí, přístřešek pro vozidla a druhé nadzemní patro. Propojením těchto tří celků se střešními přesahy vznikla finální hmota půdorysného tvaru L,“ vysvětlují architekti Dan Merta a David Lukas.

Zalomený půdorys umožňuje otevřít interiér do soukromé zahrady, na níž se nachází s vilou sladěný zahradní domek a bazén. Hlavní obytný prostor lze snadno propojit s venkovní dlážděnou terasou, kterou kryjí přesahy střechy. Vzniká tak další místo pro aktivity, které lze podnikat na hranici interiéru a exteriéru. Ložnice, koupelny a dětské pokoje architekti umístili do západního „klidového“ křídla a také do prvního patra, kam vede centrálně umístěné schodiště.

„Exteriér domu je tvořen kombinací čtyř materiálů. Střešní přesahy v šedé barvě, přístřešek pro auta s dřevěným obkladem, kamenný obklad a bílá fasáda,“ říkají architekti o barevném řešení stavby. Barevně přizpůsobeny byly i rámy oken, směrem ven jsou hliníkové v barvě antracitu, dovnitř se obrací dřevěným povrchem, který se hodí ke světle laděnému interiéru. Pokoje jsou zařízené vestavným nábytkem v bílé barvě a prvky z dřevěné dýhy. Ze dřeva je pak i podlaha a další volně stojící nábytek.

Foto: Hlavní obytný prostor lze propojit s velkou venkovní terasou

Technologicky je dům řešen jako kombinace železobetonových a zděných konstrukcí z cihel značky HELUZ, konkrétně FAMILY 50, UNI 30 a HELUZ 8. „Dům je založen na železobetonové základové desce s pasy. Nosné obvodové keramické zdivo vynáší prefabrikovanou železobetonovou stropní konstrukci nad obývacím pokojem. Druhé patro je pak zastřešeno pomocí dřevěných vazníků,“ vysvětlují architekti. Za pozornost stojí také technické zázemí domu, vedle plynového kotle je zde i záložní kotel na dřevo, příprava na tepelné čerpadlo a FVE baterie fotovoltaiky.

Vila v Litomyšli je navržena tak, aby byla energeticky úsporná. Co se zdiva týče, byly při stavbě využity takové cihly, které splňují parametry prostupu tepla dle současných nízkoenergetických standardů. Cihly HELUZ FAMILY 50 jsou vhodné pro jednovrstvou konstrukci, mají totiž dutiny vyplněné izolantem, takže stavbu už není potřeba dodatečně izolovat. „Na druhou stranu se tyto cihly hodí spíše na tvarově jednodušší objekty, u kterých není třeba ladit detaily pomocí zateplení,“ dodává Dan Merta na závěr.

Foto: Vila stojí na rovinatém pozemku a skládá se ze tří kubických hmot
  • Autoři: David Lukas, Dan Merta
  • Ateliér: Studio MA s.r.o.
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2019-2021
  • Město: Litomyšl
  • Dodavatel: Černý s.r.o., Studio MA s.r.o.
  • Konstrukce: kombinace železobetonových a zděných konstrukcí z cihel značky HELUZ, konkrétně FAMILY 50 broušená, UNI 30 a HELUZ 8

SPONZOR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři