Architektura /

KOMA 2011: Soutěžní návrh #05

NÁVRH DOMOVA PRO SENIORY PRAHA STRAŠNICE SYSTÉMEM PROSTOROVÉ MODULACE

EARCH.CZ , 3. 2. 2012

Open publication - Free publishing - More architecture

Koncept

Zadané území pro návrh domova pro seniory se nachází ve velmi složité situaci. Lokalita je mezníkem mezi zástavbou řadových a panelových domů a podmínky pro další výstavbu jsou značně omezující. Navíc se území svažuje směrem na sever. Místo je nyní zanedbané, na druhou stranu je také používáno jako zkratka a je vcelku frekventované. Tato funkce byla zachována. Intimní zóna pokojů je oddělena spojovaci chodbou a na druhé straně je navržena pěšina s lavičkami sloužicí jak obyvatelům domova tak místním. S přihlédnutím k faktorům okolní zástavby, návrh vychází z modulové stavebnice dvou na sebe navršených jednotek, které se řetězí a tvoří jednotlivé pokoje spojené navzájem společnou horizontální komunikací. Vzhledem k okolni zástavbě se v návrhu kladl důraz na nízkopodlažnost celkové stavby. Tohoto cíle bylo dosaženo v souvislosti se zmiňovaným svahem, do kterého se zasouvá spodní patro pokojů. Pod ním jsou ještě umístěna parkovací stání. Tímto bylo dosaženo, že se objekt jeví jako jednopodlažní zvláště z jižní strany.

Moduly

Navršené jednotky jsou spojené principem horizontálniho natočení. Dolní patro pokojů je založeno na systému atria, které do pokoje přivádí dostatek světla, jelikož je okno směřováno k jihu. Atrium je tvořeno zahradou a terasou, jež tvoří součást pokoje. Horní pokoje jsou posazeny kolmo na spodní a střecha spodního modulu tvoří terasu dopňujíci vybavenost horního pokoje. Hygiena je situována přímo nad sebou, aby se zajistil co nejjednodušší odvod. V důsledku nevyužité plochy nad stávající tiskárnou domov využívá možnosti umístit nad tiskárnu společenskou čast - multifunkční místnost určenou pro stravování a kulturní život s rozlehlou terasou. hlavní vchod je uvažován ze severní strany a navazuje na něj hala s recepcí a výtahem a pokoj ošetřovatelky. Individuální vedlejši vstup na karty je také ze severu.

Technicke řešení

Všechny moduly - jak pokoje tak společné prostory jsou tvořeny jedním modulem o rozměru 3,6 x 3,6 x 9,2 m. Dále je počítáno s železobetonovými stěnami a sloupy v oblasti garáží a železobetonovými opěrnými stěnami zachycující tlaky okolní zeminy v dolním podlaží pokojű. Fasáda je obložena deskami svétlé barvy.

Bilance

počet pokojů 3 počet parkovacích míst 14 počet místností pro ošetřovatelku 1 plocha pokoje horní patro 25-7 plocha terasy horní patro 20-2 plocha pokoje dolní patro 25-7 plocha atria dolní patro 48-5

Klíčová slova:

KOMA Modular

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři