Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Budova Evli Bank

Regenerace střešních ploch helsinského City Center Mall zajistila ekologické vytvoření tolik potřebných kancelářských prostor. Rozsáhlé použití předpatinovaných měděných obkladů při tomto zákroku přispělo k historickému pozadí zelené mědi v panoramatu města.

Hannele Kuusisto / Chris Hodson , 16. 8. 2012

Evli Bank Office Tower je nová budova na neobvyklém místě – je postavená na vrcholu obrovského centra City Center Mall v srdci Helsinek, v němž se nachází směs kanceláří a obchodů. Evli Bank již fungovala v Mall centru na různých místech, ale chtěla mít všechny své pracovníky pod jednou střechou. Najít ve středu Helsinek prázdný stavební pozemek je téměř nemožné a vybudování nových kanceláři na staré známé adrese na vrcholu Mall centra nabídlo šikovné řešení.

Nová pětipodlažní budova je umístěna na neužitečném střešním prostoru se starými parkovacími plochami. Svěží budova v komerčním stylu je posazena na dlážděné náměstí a částečně ohraničena vysokými částmi stávajících staveb centra Mall. Mědí obložená kancelářská budova ve tvaru L vytváří nový, plně prosklený kvádr atria, propouštějící světlo do vnitřních oken. Tento prostor se pak noří dolů do původní budovy pod sebou, a přivádí do ní denní světlo a vertikální cirkulaci.

Materiál, určený souvislostmi

Podle Olli Rouhiainen z architektonického ateliéru CJN patřila vazba na významné kulturní a historické centrum města, společně s přítomností mnoha budov s měděnou krytinou v blízkosti, ke dvěma nejdůležitějším aspektům při volbě mědi pro povrchovou úpravu fasád. Jeho vysokoúrovňová poloha vyžadovala prestižní materiál a rodičovská budova Mall už měla měděnou fasádu.

Na fasádách Evli Bank je použita předpatinovaná měď se zelenými skvrnami, částečně odhalujícími tmavší oxid pod sebou, takže vzniká pestrý, živý povrch. Tento materiál je použit ve dvou formách: zahnuté profilované plechy pro kontinuální modulované povrchy a horizontální systém profilovaných žaluzií, vytvářející transparentnost. Sekce žaluzií s hloubkou 90 mm jsou pomocí nýtů, odolných vůči kyselinám, připevněny k sestaveným profilům, které mají tmavě oxidovaný měděný povrch. Kombinace profilů a žaluzií oživuje fasády svými povrchy z předpatinované mědi a přidává k historickému panoramatu Helsinek bohatou, zelenou rovinu.

Klíčová slova:

Finsko Helsinki měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři