Architektura /

Město kultury na >klíč< aneb Graz 2003

Historie každoročního vyhlašování evropských měst evropskými kulturními středisky sahá zpět do roku 1985, kdy byly prvním městem kultury Atény. V roce 2000 bylo vybráno dokonce měst osm - včetně Prahy. V roce 2003 padla volba na rakouský Graz. >>>

Eliška Kapounová , 29. 1. 2003

Místní organizátoři, vědomi si významné úlohy, jakou ocenění znamená pro mezinárodní prestiž města se s nasazením zhostili svého úkolu a pozvali renomované umělce z celého světa, aby návštěvníkům připravili znamenitou podívanou. Zahájení projektu byli přítomni tisíce lidí a provinční město se programově proměnilo v centrum všeho kulturního dění. Zdá se, že nic nemůže bránit, aby město naplnilo poslání projektu, kterým je snaha vytvořit místo setkání pro lidi z různých zemí Evropy.Jaký radní a umělci zvolili koncept?Graz podpořil projekty všech druhů umění pro různé skupiny lidí. Témata, která obhájila svůj prostor v bohatém kulturním programu reflektují jak lokální, tak globální kulturní problematiku. Regionální město dostalo novou tvář architektonickým řešením zbrusu nových kulturních zařízení. Jedním z těchto kulturních zařízení je galerie přezdívaná "Přátelský vetřelec". Bublina vyrobená z plazmatu, který reflektuje počasí a teplotu je dílem londýnských architektů Petra Cooka a Colina Fourniera.

Foto: eArch
Foto: eArch
Dalším neméně výrazným architektonickým ztvárněním se může pochlubit Ostrov na řece Mur. Podobu otevřené ústřice dal ostrovu New Yorský architekt Vito Acconti. Ústřice otevřená pro provoz kavárny a divadelního sálu, plovoucí na hladině či usazená na dně, údajně ztělesňuje kulturní vitalitu Grazu. Do výčtu kulturních středisek postavených v uplynulém roce je třeba zahrnout i Literární centrum, Dětské muzeum, Radnici a koncertní sál Helmuta Lista.Veřejný prostor nespestřují jen nové stavby, ale pozornost na sebe upoutávají i kreativní arte-fakty umístěné v blízkosti hlavních dopravních tepen města. Návštěvník ať přijíždí na koni, pěšky, vlakem nebo letadlem, je vítán nejrůznějšími kreacemi. Instalace známého rakouského umělce Petera Koglera řeší prostor nádražní haly, kterou proměňuje v impresionistickou iluzi - imaginární prostor morfujících červenobílých prvků. Letiště vítá návštěvníky barevnou stínohrou Flory Neuwirth. Svoje dvojče získala třeba historická věž, která je hlavní dominantou místního panoramatu.
Foto: eArch
Graz připravil bohatou kulturní nabídkuKulturní nabídka doprovodných představení, výstav a festivalů je velmi bohatá, zastavme se nad některými z nich. Českým návštěvníkům jistě neunikne expozice věnovaná Josipu Plečnikovi a jeho univerzální genialitě s kterou tvaroval město Lublaň. Plečnik neváhal realizovat svoji zcela osobní koncepci, která je vyjímečná svou symbiotičností s urbanismem a vlastnostmi regionu. Vídeňský architekt Boris Podrecca prezentuje Plečnikovu osobnost různorodými audio-vizuálními prostředky. Právě probíhající výstavním projektem je Fantom slasti - odhaluje vizi masochismu v umění štýrského rodáka Leopolda von Sacher-Masoch. Jeho díla se řadí mezi klasiku erotické a sado-maso literatury.
Foto: eArch
Válečný konflikt v umění, krizi umění reflektuje expozice M_ARS. Autoři si kladli otázku, kde se v každodenním životě skrývá násilí a konflikt. Z festivalů vynikne festival evropského jazzu nebo scénický festival Štýrský podzim. Další neméně zajímavé jsou tematicky zaměřené projekty pojednávající různá témata: Dialogy umění a vědy, Latentní utopie, Řeč v hudbě, Věda a víra, Žena a současnost. Stejně jako v uplynulých šesti letech proběhne 5-ti týdení filmový festival Diagonale Specials - letos jako pocta vizionáři moderní kinematografie - místnímu dramatiku Carlu Mayerovi.Graz je křižovatka kultur - co bude dál?Jako hlavní důvod proč volba padla na Graz je jeho mezikulturní poloha. Graz je nejen křižovatkou pro italskou, slovinskou, maďarskou a rakouskou stranu. Jako kulturní křižovatka mezi západem a východem figuroval již při nájezdu Turků. Tato role mu připadla i v historii nedávné, kdy umělcům z východu sloužil jakou najbližší únik z prostoru uzavřeného železnou oponou. Svou polohou dobře naplňuje i poslání evropského kutlurního města jako místa pro sblížení členských států EU v ekonomické, politické i kulturní sféře. Graz se zhostil své kulturní zakázky profesionálně a předvedl jak se programově dá vytvořit kulturní metropole na "klíč". Doufejme, že nezůstanej jen nepochopeným torzem sloužícím jako atrakce pro turisty.Graz v zrcadle historieJako sídlo rodu Habsburků byl centrem Svaté říše římské. V roce 1585 se zařadil mezi universitní města. Pod neustálým náporem Turků Graz nabyl jednu z nejrozsáhlejších sbírek historických zbraní. V roce 1999 byl Graz nominován na listinu kulturních památek Unesco. V současnosti figuruje jako město hostící mezinárodní kulturní festivaly, kupříkladu scénický Štýrský podzim. Přezdívku "pensionopolis" si vysloužil díky hojnému počtu seniorů, kteří si ho díky mírnému podnebí velmi oblíbili jako ideální místo pro dožití.Odkazy:Oficialní stránky
Foto: eArch
Článek k výstavě Latent Utopias

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři