Studio monom postavilo dřevěný rekreační objekt v chatové oblasti nedaleko Prahy Foto: Pepa Dvořáček
Architektura / rekreační objekty

Mezi smrky a borovicemi vyrostla moderní dřevostavba s tradiční konstrukcí vyrobenou ve Finsku

Rekreační objekt v Jevanech otevírá své interiéry výhledům do okolních lesů. Hlavním materiálem stavby se stalo dřevo z finské borovice, které zůstalo přiznané zevnitř i zvenčí.

Adéla Vaculíková , 9. 3. 2023

Středně velký objekt ze dřeva, který otevírá své interiéry skrze velkoformátová okna, vyrostl v Jevanech vzdálených asi třicet kilometrů od Prahy. Kromě zástavby tvořené především rodinnými domy se v malé obci nachází i oblast využívaná chataři. Rekreační funkci má i nová stavba od architektů z ateliéru monom.

Chata obklopená vzrostlými smrky stojí na obdélníkovém půdoryse a má pultovou střechu, která svými přesahy kryje venkovní terasu. „Přírodní rámec dává místu výrazný charakter. Dům na něj reaguje, komunikuje s ním. Hranice mezi exteriérem a interiérem se stírá,“ říkají autoři.

Foto: Dřevostavba otevírá své interiéry skrze velkoformátová okna

„Pomyslným těžištěm dispozice se stává obývací pokoj s kuchyní. Ostatní na něj navazující části domu mají utilitární charakter,“ popisují architekti dispoziční řešení chaty. Na zešikmené střeše se nachází ještě nástavba – černá kostka – která je určená pro návštěvy, obsahuje dvě ložnice a koupelnu.

Objekt byl navržen jako dřevostavba, jeho nosná konstrukce, která byla vyrobena ve Finsku a sestavena přímo na místě stavby, zůstala přiznaná. Jako materiál byla zvolena finská borovice.

Foto: Hlavním materiálem se stalo dřevo z finské borovice

 „Jedná se o tradiční srubovou konstrukci, jejíž opracování na CNC strojích a způsob stavby redefinuje pojem dřevostavby v 21. století. Technologie se zde snoubí s kvalitním materiálem finské borovice, která roste výrazně pomaleji než u nás, což se pozitivně projevuje v hustotě a následné kvalitě materiálu,“ vysvětlují architekti. Chata je vytápěna elektrickými rohožemi a krbem umístěným v obývacím pokoji. „Střecha nad 2.NP je stavebně připravena pro budoucí osazení fotovoltaických panelů, aniž by utrpěl architektonický výraz domu,“ dodávají architekti k technickým aspektům stavby.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři