Architektura / rodinné domy

Moderní interpretace tradičního horského domu v rakouských Alpách

Návrh domů na komplikovaných stavebních parcelách vždy představuje obrovskou výzvu vyžadující velké odhodlání jak architektů, tak samotných investorů. Na druhou stranu právě tato terénní specifika mohou umožnit vznik velmi zajímavých atypických domů. Názorným příkladem je obytný dům na strmém svahu rakouské hory Sulzberg, který se snaží o maximální šetrnost k životnímu prostředí.

EARCH.CZ , 30. 8. 2017

JEDEN, NIKOLI DVA

Čtyřčlenná rodina investora zakoupila nevelký pozemek v západním cípu Rakouska nedaleko Bodamského jezera se záměrem vystavět na něm dva objekty: vlastní rodinný dům a budovu sloužící jako ubytování pro turisty. Parcela se nachází na nádherném místě v malé obci Sulzburg, která se rozkládá na stejnojmenné hoře vysoké 1041 metrů. Díky svému položení tak nabízí dech beroucí výhled až do koutů sousedního Německa. Stavba domu v panenské přírodě s sebou ovšem zároveň nesla řadu komplikací. Pozemek uzavřený mezi dvěma příjezdovými komunikacemi totiž překonává výškový rozdíl celkem šesti metrů.

Pro vypracování projektu oslovili klienti rakouského architekta Juriho Troye, který žije jen pár kilometrů od Sulzbergu. Při návrhu tak mohl zužitkovat svoji dokonalou znalost tamní krajiny i regionální architektury. Po intenzivních konzultacích nakonec Troy přesvědčil investory o výhodnosti výstavby jediného kompaktního objektu, který spojí obě zamýšlené funkce. Zakládání stavby ve svahu je totiž technologicky i finančně velmi náročný úkol, a proto by dvě samostatné budovy celý proces značně prodražily.

TRADIČNĚ A EKOLOGICKY

Od začátku projektu investoři kladli mimořádný důraz na ohleduplnost k životnímu prostředí, nejen co se týče budoucího provozu domu, ale i samotné výstavby. Hlavním stavebním a konstrukčním materiálem se proto stalo dřevo vytěžené v nedalekém lese. Hmota domu se čitelně inspiruje tradiční horskou architekturou: celý objekt zakončuje sedlová střecha a fasádu pokrývají štípané smrkové šindele. Využití tradičních regionálních principů ovšem v žádném ohledu neomezuje současné nároky na bydlení.

Budova má dva oddělené vstupy: turisté vstupují do části se třemi samostatnými byty po spodní příjezdové cestě, zatímco majitelé využívají vyšší patra s horní komunikací. Zatímco smrkové šindele na fasádě zůstaly ve své přírodní podobě, dřevěné prvky v interiéru byly ošetřeny bílou olejovou lazurou proti zežloutnutí povrchu. Světlý tón stěn a stropů zároveň prosvětlují vnitřní dispozice, do kterých díky chytrému rozvržení fasádních i střešních oken VELUX vniká nadstandardní množství slunečního světla. Dům totiž využívá i tzv. zenitové světlo přicházející shora, které je při zatažené obloze třikrát intenzivnější než světlo z bočních oken. Ruku v ruce s osvětlením jde i provětrávání vnitřních dispozic, které v turistické části zajišťuje nezávislá mechanická ventilace, zatímco prostory rodiny využívají pro výměnu vzduchu přirozeného komínového efektu.

Důležitou součástí ekologicky šetrného provozu domu je samozřejmě i nakládání s energiemi. Veškerou spotřebu proto pokrývají výhradně obnovitelné zdroje: vodu ohřívají primárně termální kolektory, elektřinu produkují fotovoltaické moduly o ploše více jak 100 metrů čtverečních a vytápění zajišťuje nedaleká výtopna na biomasu. K důležité otázce trvalé udržitelnosti se navíc přistoupilo i v rovině sociální, neboť práce se zadávala primárně lokálním řemeslníkům. 

  • Autoři: Juri Troy
  • Ateliér: juri troy architects
  • Země: Rakousko
  • Město: Sulzberg
  • Datum projektu: 2013
  • Realizace: 2016
  • Užitná plocha: 404.00m2
  • fotografie:  Jörg Seiler

Klíčová slova:

VELUX Rakousko rodinné domy

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři