Architektura / interiér

Pod křídly Bird&Bird

Odvážná hra s osvětlovacím tělesem, které si žije vlastním životem, může interiér kanceláří změnit v příjemnou oázu, ve které se každý večer rozlévá světlo do všech koutů.

Ondřej Dvořák / Jiří Matys , 10. 8. 2011

Cílem projektu bylo vytvořit otevřený prostor s jasnou symbolikou, odpovídající způsobu práce progresivní právnické firmy: zaměstnanci mohou pracovat i mimo kancelář, klienti mohou v kanceláři trávit svůj čas i mimo pracovní jednání, schůzky se odehrávají za zavřenými dveřmi nebo u kavárenských stolků.

Při realizaci bylo provedeno minimum stavebních zásahů, které odstranily chaotické stavební nánosy po předchozích nájemnících a vrátily prostoru střízlivost. Odstraněním několika příček byl vytvořen open plan, který ale nemá sálový charakter: stěny vytvářejí zákoutí, typická spíš pro literární kavárny. Nové stěny v open planu jsou řešeny jako vložené skříňové sestavy. Open plan nemá hierarchický charakter, pracovní prostor se volně prolíná s relaxačně - reprezentačním prostorem na vyvýšeném dřevěném pódiu. Proti vstupu je na pódiu umístěn bar s kávovarem, podtrhující neformální atmosféru kanceláře.

Ústřední designový prvek prostupující celým interiérem je prosvětlená stropní konstrukce z barrisolu. Symbolické křídlo se vznáší nad prostorem, vyjadřuje jeho propojení, zastřešuje návaznost. Křídlo si vyžádá pozornost návštěvníka již při vstupu, směřuje do srdce kanceláře, na hranici mezi "pracovním" a "reprezentačním" - na místo, kde návštěvník získává maximum informací o celku. Křídlo slouží nejen jako poznávací logo, ale též jako orientační mapa a řeší výchozí problém umístění vstupu v nejužším místě prostoru.

Na open plan navazují malé uzavřené kanceláře, jednací místnost a místnost pro relaxaci. Nabídka druhů pracovních/jednacích míst je od otevřených, částečně oddělených až po zcela soukromá místa.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři