Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Představujeme Jatobu. Dřevinu, která vydrží a slouží léta

Společnost mmcité nabízí nábytek a mobiliář z jatoby s označením FSC. Díky tomu splňuje nejpřísnější kritéria pro její těžbu v amazonském pralese. Foto: mmcité

Designéři z mmcité kladou na materiály ty nejvyšší nároky. Jednou z nejtvrdších dřevin na světe je jatoba – na brinellově škále obsazuje dvakrát tvrdší pozici, než má evropský dub. Od teď jí značka mmcité nabízí s označením FSC. Díky tomu splňuje nejpřísnější kritéria pro její těžbu v amazonském pralese.

mmcité , 27. 3. 2024 / Advertorial

Kontrolovaná těžba

Přísně kontrolovaná těžba této dřeviny probíhá jako prořez pralesa vedoucí ke zlepšení jeho zdravotní kondice. Každý strom je evidován a má svůj „rodný list“. Díky tomu přesně dohledají místo, kde vyrostl a jakým způsobem byl těžen. Značka mmcité si tak může být jista, že je zachována potřebná obnova pralesu. Podporou kontrolované těžby snižuje riziko vzniku monokulturních plantáží. Zasazuje se tak o přirozenost amazonské biodiverzity a stabilitu místních komunit.

Vlastnosti dřeva jatoba

Jatoba má několik výjimečných vlastností. Je velmi odolná vůči vlivům počasí a je dlouhodobě stálá. Stálost získává díky přirozenému prostředí amazonského pralesa, ve kterém roste. Vysoká vlhkost přináší odolnost nejen vůči změnám počasí a UV záření, ale také hmyzu, škůdcům a plísním. Tato dřevina vyžaduje jen minimální údržbu a ve veřejném prostoru může sloužit až 30 let. Všechny produkty vyrábějí tak, aby se jednotlivé části daly po desítkách let jednoduše opravit nebo vyměnit, jinak tomu není ani u dřevěných prvků.

Foto: Jatoba je velmi odolná vůči povětrnostním podmínkám, hmyzu, škůdcům a plísním.

Méně stromů, více dřeva

Důležitým aspektem při výběru dřeva jatoba je také fakt, že výtěžnost z jednoho stromu je násobně vyšší, až o 50 %, než u většiny evropských dřevin. Strom se širokým rovným kmenem a šetrné zpracování přispívá k tomu, aby vznikal co nejmenší odpad. Alternativní evropské dřeviny jsou mnohem více sukovité, s kmeny ohýbajícími se do různých směrů. Zpracováním řeziva z těchto stromů vzniká přirozeně více odpadu a celý proces je energeticky náročnější.

Foto: Ve veřejném prostoru může jatoba sloužit jen s minimální údržbou až třicet let.

Výroba mmcité v Brazílii

V Jižní Americe, Brazílii, leží ve městě Sao Bento do Sul druhá část výroby produktů mmcité. Není náhodou, že si vybrali právě tento kontinent. Trhy Severní a Jižní Ameriky jsou významnou součástí sítě míst, ve kterých se nacházejí jejich produkty. Díky výrobě v Brazílii jsou blíže zdroji jatoby a mohou si ji pečlivě vybírat. Výrazně tak optimalizují dopravu jednotlivých dílů i finálních produktů, takže i uhlíkovou stopu, kterou komponenty a produkty zanechávají.

  • autor: mmcité *
  • publikováno: * 27. 3. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři