mmcité svými produkty přispělo k proměně rozsáhlého městského parku ve čtvrti Városliget v Budapešti Foto: Lukáš Pelech
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Veřejný prostor jako městská džungle. Budapešťská čtvrť Városliget zažívá velkolepou proměnu

Dům Hudby, za kterým stojí japonské architektonické studio Sou Fujimoto je součástí komplexního „Liget Budapest Project“, který mění tvář velmi rozsáhlého městského parku ve čtvrti Városliget. Budova, která získala několik prestižních světových ocenění, přispívá k obnově aktivního života ve veřejném prostoru této městské džungle.

mmcité , 4. 8. 2023 / Advertorial

Harmonický přechod mezi zelení a samotnou stavbou umocňuje 94 skleněných, na míru vyrobených tabulí, které jsou největšími svého druhu v Evropě. Otvory ve střeše umožňují přirozený růst stromů, které se prolínají s interiérem celé budovy. Spodní strana střechy je „obrostlá“ geometrickými tvary evokující listy. Tří patrová budova obsahuje dva koncertní sály, přednáškové místnosti, auditorium i výstavní prostory, které nabízejí rozsáhlý program a přitahují pozornost lidí z celého světa.

Hlavním cílem „Liget Budapest Project“ je transformovat kulturní zážitek města a vytvořit v něm nové formy trávení volného času v obklopení zeleně. To se děje i díky české společnosti mmcité, která svými produkty přispívá ke kultivaci tohoto rozsáhlého parku.

Foto: Stolky Bistrot jsou součástí netradičního konceptu sedacích prvků pro veřejný prostor

Společnost toto místo obohatila kvalitními městskými lavičkami Preva Urbana či kolekcí Bistrot, s netradičním konceptem sedacích prvků z odolné ocelové konstrukce, které v hektickém provozu města nabádají kolemjdoucí k zastavení se, odpočinku, občerstvení nebo třeba odeslání emailu.

Jednoduchost laviček Preva Urbana či odpadkových košů Nanuk a Minium, a jejich přirozené provedení ve dřevě přispívá k jejich splynutí se zákoutími v parku. Produkty vytvářejí několik odpočinkových zón a podporují oživení místa, které se má i v budoucnu nadále rozvíjet.

Foto: Chytrý design s vtipným jménem. To je odpodkový koš Nanuk.

Kromě japonského studia Sou Fujimoto se na tomto projektu bude podílet také studio SANAA, jehož kořeny sahají do stejné země a které vyhrálo architektonickou soutěž na návrh Národní Galerie. V neposlední řadě se do proměny oblasti Városliget zapojí i místní architektonická kancelář Napur, která určí podobu nového skateparku.

  • autor: mmcité *
  • publikováno: * 4. 8. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři