Zrenovované hřiště v Bratislavě od U/U Studia Foto: U/U Studio
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Probudit život sídliště. Mladí architekti navrhli skatepark pro všechny generace

Ještě nedávno tu byla jen rozpraskaná asfaltová plocha s osamělými basketbalovými koši, která místní spíše odrazovala, než aby tu chtěli trávit svůj volný čas. Neobvyklé využití plochy u bratislavského sídliště v režii mladých pražských architektů vdechlo místu nový život.

Matěj Beránek , 2. 8. 2022

U/U studio je parta mladých architektů, kteří kromě své profese architektů sdílí lásku ke skateboardingu. Zakladatelé ateliéru Martin Hrouda a Jiří Kotal už od dospívání objíždí se skatem v ruce evropské metropole, kde nasávají inspiraci, jak propojovat sportoviště určená street sportům s veřejným prostorem měst.

Mohlo by se zdát, že jde o samozřejmou věc, v Česku pro ni ale až do nedávna příliš pochopení nebylo. Skateparky se u nás v drtivé většině staví jako monofunkční areály na samých okrajích měst, protože stále převládají stereotypy o tom, že taktová místa generují neúnosný hluk a scházejí se na nich různí výtržníci, které je lepší držet stranou.

Že spojení skateparků a veřejného prostoru uvnitř měst ale může skvěle fungovat, prokázali architekti z U/U Studia, kteří z podobných projektů udělali svou specializaci, už v několika případech. Velký obdiv si vysloužila jejich proměna nevyužívaných podchodů poblíž metra Vltavská v Praze, kde vzniklo skvělé místo plné mladých, za jakým dříve tuzemští skateboardisté museli jezdit do Barcelony nebo Kodaně.

Svou nejčerstvější realizaci dokončili architekti-skateboardisté v Bratislavě, konkrétně v okrajové městské části Rača, kde navrhovali proměnu nevyužívané části veřejného prostoru místního sídliště. Na architekty tam čekala popraskaná asfaltová plocha s několika koši na basketbal, u které bylo na první pohled patrné, že ji nikdo z místních příliš nevyužívá.

Foto: Vedle překážek pro skateboarding, brusle a koloběžky je v areálu pamatováno i na odpočinek pod stromy

Architekti se na ploše zhruba 1000 metrů čtverečních rozhodli vytvořit multifunkční sportoviště, které nebude sloužit jen fanouškům kolečkových sportů, ale prakticky všem skupinám místních obyvatel. Kromě překážek pro skateboarding, brusle, koloběžky nebo BMX proto architekti areál doplnili také o dřevěnou palubu pro odpočinek s nově vysázenými stromy a mobiliář, který lze užívat různými způsoby.

„Bezbariérový park vytváří netradiční místo se zajímavým mixem funkcí a použití, které zkvalitní každodenní život různým věkovým a sociálním skupinám obyvatel celého hlavního města,“ vysvětlují svůj záměr architekti, kteří se u návrhu jednotlivých překážek inspirovali běžnými prvky městského mobiliáře, jako jsou lavice, stoly, zídky nebo schody. Mobilní lavice se stoly tak mohou na ploše s hladkým betonovým povrchem využívat skateboardisté, po jejich přesunu si na nich lze užít piknik.

Foto: Díky přístupnosti z různých stran je průchozí ,,urban park" přirozenou součástí veřejného prostoru

Stejně jako na Vltavské nebo ve skateparku v pražských Čakovicích je součástí sportoviště také basketbalový koš, protože kolečkové sporty mají k basketbalu jakožto dalšímu street sportu přirozeně velmi blízko. Autoři zároveň nezapomněli na to, aby byl areál „urban parku“, jak projekt v Bratislavě nazývají, dobře průchozí a přístupný z různých směrů, díky čemuž se stává samozřejmou součástí místního veřejného prostoru.

  • Autoři: Jiří Kotal, Martin Hrouda
  • Ateliér: U / U studio
  • Země: Slovensko
  • Město: Bratislava - Rača
  • Adresa:: Tbiliská
  • Realizace: 2021
  • Plocha pozemku: 1000 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři