Architektura / občanské stavby

První budova v New Yorku s nulovou uhlíkovou stopou | Finalista globální soutěže Holcim Awards 2009

Ano, v ikoně světového konzumu vznikne vzdělávací centrum s nulovou uhlíkovou stopou. Tento projekt architekta Christophera J. Collinse je podpořen místní i federální vládou USA, aby dlouhodobě pomohl dosáhnout ekologických cílů USA. Lidstvo musí vynaložit opravdu velké úsilí, aby spravilo napáchané škody na životním prostředí za poslední století a tento projekt se bude na nápravě významně podílet.

Christopher J. Collins , 10. 2. 2011

Solar 2 Green Energy, Umělecké a vzdělávací centrum v New York City, USA

Od roku 2001 Solar One poskytuje bezplatně unikátní výhody ve vzdělávání, zeleném umění, advokátních programech apod., které navštěvuje každým rokem přes 25 000 lidí. Solar 2 Green energy, umělecké a vzdělávací centrum (S2) bude rozšířením centra Solar 1 a stane se význačným bodem v krajině a důležitým symbolem New Yorského závazku k energetické nezávislosti a trvale udržitelnému rozvoji životního prostředí. Centrum S2 bude uznávané městem New York jako jedna ze 14 iniciativ v jeho dlouhodobém plánu na trvale udržitelný rozvoj nazvaném PlaNYC 2030.

S2 bude první budovou v New Yorku, která nebude zanechávat žádnou uhlíkovou stopu a která si vytvoří veškerou energii, kterou spotřebuje. Budova stoprocentně využívající elektrickou energii a rozloze 1200 metrů čtverečních je navržena jako vyučovací nástroj výhradně určený k poskytování praktických vědomostí a zdrojů lidem všech generací a k dosažení budoucnosti, která bude více zaměřená na trvale udržitelný rozvoj. S2 rekonstruuje „hnědé místo“ a přináší život do degradovaného místa tvůrčím využitím průmyslového nábřeží. S2 bude demonstrovat využití slunce, vegetace a vody pro vytápění, ochlazování, vytváření energie a osvětlení a zároveň bude připomínat návštěvníkům tohoto komplexu vztahy mezi přírodními silami a městskými systémy a také jak důležitá jsou naše každodenní rozhodnutí a jaký mají dopad na životní prostředí okolo nás. V centru S2 bude použito důmyslné zpracování odpadních vod, pasivní solární panely, sezónní stínění pomocí vegetace, integrovaná fotovoltaická střecha s 24 tepelnými čerpadly. Materiály nejvyšší ekologické třídy budou specifikovány a budou hodnoceny podle životnosti, začleněné energetické kapacity, vzácnosti, recyklovaného obsahu, rychle obnovitelného obsahu, zdrojového a výrobního umístění, jedovatosti a generování znečištění. Ekologická produktivita a biodiverzita bude zvýšena na místě. Informace o dopadu, který centrum S2 bude mít na New York, stejně tak jako monitorování informací z řeky a vzorků z mokřin, bude dostupné veřejnosti. Programy se zaměří na vodní ekologii New Yorských zátok a na obnovitelné zdroje energie a ochranu přírody.

K podávání informací návštěvníkům o nejnovějších technologiích, S2 začlení interaktivní displeje, které budou flexibilní a budou umožňovat stálé aktualizace informací a prezentací díky otáčení a výměně exponátů a vzorků. Každý zelený prvek bude tvořit samostatný vzorek s detailním vysvětlením materiálů, výroby a způsobu, jakým přispěl k vytvoření budovy, která nebude zanechávat žádnou uhlíkovou stopu. Vzdělávací programy se budou i nadále snažit oslovit lidi v každém věku se školními programy, které budou zadarmo, stejně tak s přednáškami a semináři pro veřejnost. Kulturně různorodé exhibice a výstavy umění, hudební a taneční vystoupení, budou zásobena solární energií. Přes 50% financí bylo získáno za finanční podpory od místní, státní a federální vlády. S2 bude mít relativně malý rozpočet na 12 milionů USD, zahrnující i stavební náklady, které budou potřeba na dosažení zmíněných cílů.

Přeložila Markéta Musilová

Více informací o tomto projektu zde.

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

 

  • Autoři: Christopher J. Collins
  • Země: Spojené státy americké
  • Město: New York
  • Užitná plocha: 1 200.00m2

Klíčová slova:

New York

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři