Rekonstrukce prvorepublikové vily v Praze od No Architects Foto: Studio Flusser
Architektura / rodinné domy

Prvorepubliková vila v Praze si po precizní rekonstrukci zachovala svou původní historizující podobu

K celkové rekonstrukci stoleté vily přistoupili architekti z No Architects s pokorou. Obnovili její zdobné prvky, navrhli novou přístavbu a zajistili moderní technologickou obsluhu stavby, díky čemuž si rodina může užívat pohodlné bydlení v atraktivním prostředí.

EARCH.CZ , 12. 1. 2023

„Jižní svahy prvních velkých předměstí hlavního města Prahy odjakživa lákaly k noblesnímu rezidenčnímu bydlení. Ovšem romantizující blouznění typové výstavby s prudkými střechami, ostentativní kamennou podezdívkou a nadbytečnými cihelnými obklady, bývávalo ve své době modernistickým architektům, snícím o pásových oknech, plochých střechách a ústředním topení, pro smích. Mnozí proroci skvělého průmyslového světa jim nedávali naději na víc než jednu generaci,“ přibližuje historický kontext studio No Architects, které mělo za úkol jednu takovou historizující vilu zrekonstruovat.

Navzdory pochybám a výsměchu zmiňovaných „proroků“ tyto vily v čase jasně obstály a dodnes poskytují velmi kvalitní bydlení v klidných a zelených čtvrtích. Proto je po nich i po sto letech od jejich výstavby velký zájem.

„Když jsme však k tomuto konkrétnímu domu přišli poprvé, nevypadal na noblesní rezidenci. Přestože byla nutná kompletní rekonstrukce, přímo jsme s ním ani zahradou nesoupeřili. Spíše jsme dům vyčistili, přešili a sjednotili nesouměrné záplaty,“ říkají autoři návrhu.

Architekti proto zcela respektovali původní podobu domu, obnovili jeho štukové fasády i mnohé další ornamentální prvky a pokračovali také ve stejné materiálové skladbě. Přesto dokázali stavbě vtisknout svěží nádech podpořený precizními detaily a do detailu promyšleným interiérem.

Foto: Interiér vily rozehráli architekti pomocí barev

Důležitou kapitolou celého projektu byla modernizace technologií. „O teplou vodu na mytí ve třech koupelnách, stejně jako o topení se stará tiché tepelné čerpadlo vzduch voda. Tepelnou stabilitu a komfort přízemní části domu zajišťuje podlahové vytápění, zatímco v suterénu s fitness a patře s ložnicemi a šatnou je možná individuální a rychlá regulace topnými tělesy. Samozřejmostí je pak hospodaření se zachytávanou dešťovou vodou nebo sofistikovaná elektroinstalace zahrnující bezpečnost i uživatelský komfort,“ vyjmenovávají.

Foto: Pro rekonstrukci vily je příznačná citlivá práce s detaily i materiály

Aby se rodině ve stoleté stavbě pohodlně bydleno, navrhli architekti změny dispozice, propojení kuchyně se zahradou a také její rozšíření o přístavbu se dvěma pokoji a koupelnou. „Do interiéru je kromě vcítění do záměru původní architektury jemně zakomponována individuální životní zkušenost a inspirace klientů Japonskem na jedné straně a současně světem Velké Británie na straně druhé. Jako poctu původním stavebníkům jsme přidali jedny speciální dveře do dětského světa fantazie, kam může každý dospělý jen pokorně na kolenou.“

  • Autoři: Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Lenka Juračková
  • Ateliér: No Architects
  • Spolupráce: David Hromada
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022
  • Zastavěná plocha: 173 m²
  • Užitná plocha: 175 m²
  • Plocha pozemku: 750 m²
  • Zahradní architektura: Living in green
  • Truhlářské výrobky: CZ interiéry s.r.o.
  • Fotograf: Studio Flusser

Klíčová slova:

rekonstrukce Praha zahrada vila

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři