Rekonstrukce univerzitní auly v Praze od studia DRNH & Jana Čejky Foto: Tomáš Malý
Architektura / občanské stavby

Rekonstrukce univerzitní auly ze 60. let sází na principy cirkulární ekonomiky

Aula České zemědělské univerzity v Praze prošla celkovou rekonstrukcí, získala novou přístavbu a snaží se být environmentálně šetrná. Dnešní podobu jí dalo studio Architekti DRNH ve spolupráci s autorem původní stavby Janem Čejkou.

EARCH.CZ , 19. 8. 2022

Objekt auly České zemědělské univerzity v Praze je jednou z dominant univerzitního kampusu v Suchdole. Stavbu, kterou realizoval v polovině 60. let architekt Jan Čejka, nechala univerzita kompletně zrekonstruovat a přizpůsobit dnešním provozním požadavkům.

„Původní objekt už nevyhovoval a vzhledem k tomu, že má historický význam, vedení univerzity zvolilo cestu revitalizace. Přístavbou se rozšířilo hygienické i technické zázemí, zvýšila se kapacita hlediště i jeviště na celkových 528 osob,“ uvádí Česká zemědělská univerzita v Praze. Rekonstrukce se chopilo studio Architekti DRNH ve spolupráci s původním autorem auly Janem Čejkou.

Stavba s výraznou fasádou a prohnutou střechou prošla zateplením, dostala nové interiéry a přístavbu. „Fasádní plášť přístavby je v úrovni přízemí zcela transparentní pro propojení exteriéru s foyer auly, v úrovni patra pak naopak bez přiznaných okenních otvorů, které jsou překryty předsazeným skleněným obkladem s nepravidelným vertikálním formátováním,“ popisují architekti.

Ačkoliv se fasáda auly ze 60. let už od prvního pohledu změnila, to hlavní z jejího charakteru zůstalo zachováno. Rámový skelet, který se dříve propisoval navenek, se schoval pod hladkou omítkou, původní kontrastní vyzdívky zase ztvárnila jemná perleťová mozaika.

Foto: Zlatá střešní krytina se propisuje do interiéru ve formě zlatých baldachýnů

Sami architekti říkají, že aule chtěli zachovat její urbanistickou i vizuální roli v areálu. „Tento jev je pak ještě zesílen volbou zlaté barvy střešní krytiny původní auly, navozující dojem koruny a prolínající se i do interiéru v podobě zlatých baldachýnů v podhledu hlavního sálu,“ říkají. Nová přístavba se zase svým proskleným parterem orientuje k budově rektorátu – dalšímu důležitému objektu kampusu.

Revitalizací prošlo i náměstí před aulou. Společně s provedením nových pochozích ploch byly osazeny stromy, vznikly prostory pro záhony a místo pro ochlazení ve formě mlhoviště. „Při rekonstrukci a dostavbě objektu byl kladen důraz na environmentální šetrnost a principy cirkulární ekonomiky, použity jsou recyklované a recyklovatelné stavební materiály, dešťové vody ze střech objektu jsou retenovány v nově vybudované podzemní galerii a zpětně se využívají jako šedá voda pro splachování a závlahu,“ říkají Architekti DRNH na závěr.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři