Architektura / rodinné domy

Rodinný dům pod Radhoštěm

Úkolem pro architekty ateliéru Master Design bylo v tomto případě vytvořit malý a útulný dům pro mladou rodinu, který bude zapadat do horského prostředí, ale zároveň bude něčím vyjímečný.

MASTER DESIGN , 28. 3. 2012

Lokalita

Parcela se nachází v krásném horském prostředí v obci Trojanovice přímo pod dominantním masivem Beskyd, Radhoštěm. Na okolní hory je z parcely krásný výhled. Pozemek sám je velmi prostorný a je lemován ze západní strany přírodní bariérou lesa. Jinak je pozemek součástí podhorské louky. Propojení s přírodou dokazuje i migrační koridor zvěře, vedoucí přímo přes pozemek klienta. Život zde tak bude maximálně spjat s přírodou. Tyto vlastnosti se architekti z ateliéru Master Design snažili využít v maximální možné míře.

Architektura

Architektura domu je silně ovlivněna zmiňovanou lokalitou. Dle místních regulačních podmínek bylo nutné použít šikmou střechu, která se však do hor výborně hodí a zapadá do okolí. Klient však chtěl něco navíc. Chtěl dům, ve kterém se nejen bude dobře bydlet, ale který potěší jeho oko i zvenku, když bude sedět na zahradě a dívat se na svůj domov s horami v pozadí. Dům, který bude vyjadřovat jeho individualitu a vkus.

Byla zvolena základní koncepce přízemního bungalovu, která je nestandardně ozvláštněna částečným patrem s pracovnou / ložnicí. Tímto výrazným architektonickým prvkem bylo dosaženo hned několika důležitých předností domu. Dům vypadá z uliční části stále jako nenápadný bungalov a nijak nevybíhá z architektury okolních staveb, čímž dokonale zapadá do okolí. Ze zahradní části je naopak patrová část velmi dominantním prvkem vybíhajícím vstříc západnímu slunci a horám. V této části domu je navíc v přízemí situován hlavní obytný prostor s obývacím pokojem a kuchyňským koutem s jídelnou, který díky tomuto prvku získal na dominantnosti a exkluzivitě celého prostoru. Dispozice domu jsou jinak řešeny velmi střídmě a prakticky tak, aby byly v souladu se způsobem života mladé rodiny.

Světlo

Důležitým parametrem při návrhu domu byla práce se slunečním světlem. Všechny nedůležité provozní místnosti, jako je technická místnost, wc, koupelna a komora jsou umístěny k cestě na severovýchodní část domu. Od rána slunce svítí do kuchyně a jídelny a zpříjemňuje uživatelům domu vstávání a snídani. Naopak v odpoledních a podvečerních hodinách se sluneční paprsky přesunou směrem k obývacímu pokoji a dětským pokojům tak, aby poskytovaly teplo a pohodu při psaní domácích úkolů nebo příjemnému posezení s přáteli u velké prosklené stěny v obývacím pokoji.

  • Ateliér: MASTER DESIGN
  • Země: Česká republika
  • Město: Trojanovice
  • Realizace: 2012
  • Užitná plocha: 102.60m2
  • Zastavěná plocha: 110.50m2

Klíčová slova:

Trojanovice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři