Architektura /

Spalovna v Malešicích zajistí elektřinu a teplo do 20 000 pražských domácností

Do dvou let by mělo na 20 000 pražských domácností svítit energií a 25 000 domácností topit teplem, které nově vznikne ze spalování komunálního odpadu. Měla by se o to postarat od konce příštího roku nově spuštěná turbína v Malešické spalovně. Komunální odpad by se v této spalovně měl přeměnit na elektřinu a teplo pomocí v tzv. kogenerační jednotce. Toto zařízení umožní pomocí páry roztočit turbínu, kde se přemění kinetická energie na elektřinu, ta samá pára ještě ohřeje teplou užitkovou vodu.

Jiří Kout , 29. 4. 2009

Jak uvádí iDNES.cz nyní spalovna vyrábí z odpadu "pouze" teplo, které vytápí až dvacet tisíc domácností v hlavním městě. Aleš Bláha, jež má na starosti v malešické spalovně využití odpadu tvrdí, že: "Vloni na skládce skončilo zhruba 78 tisíc tun komunálního odpadu. Jakmile nainstalujeme turbínu, tak už na skládce neskončí žádný odpad. Všechen jej zpracujeme a energeticky využijeme."  Ročně se v Malešicích podle Miroslavy Egererové, která je mluvčí akciové společnosti Pražské služby, zpracuje více než 200.000 tun směsného komunálního odpadu, což představuje asi 230 nákladních aut denně. Odpad je pálen při průměrných teplotách vyšších než 900 stupňů Celsia Základem technologického zařízení jsou čtyři linky vybavené vertikálními kotli s válcovými rošty a vícestupňovým procesem čištění spalin. Každá z linek umožňuje spálit až 15 tun odpadu za hodinu a vyrobit 36 tun páry o teplotě 235 stupňů Celsia.  Kogenerační jednotka v Malešicích bude údajně schopná zpracovat všechen pražský komunální odpad. "Součástí kogenerace bude také zařízení De-NOx, které sníží emise oxidu dusíku o více než 50 procent pod zákonem stanovený limit," uvedl generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman. (zdroj ČTK).

Vyvážení komunálního odpadu na skládku tak ustoupí spalování a efektivnímu využívání komunálního odpadu. Vzhledem k tomu, že se v minulých letech na skládku vyváželo téměř 80 tisíc tun odpadu ročně, jde o krok správným směrem. Na iDNES.cz Bláha dále uvádí, že přeměna odpadu v teplo a elektřinu je cesta, na kterou se spalovna zaměří. "Když například porovnáme výhřevnost odpadků a hnědého uhlí, zjistíme, že je naprosto stejná, náš způsob výroby energie z odpadků je ale mnohem ekologičtější," vysvětlil Bláha.

Nabízí se tedy otázka, budou-li Pražané nadále třídit odpad a nebo se spokojí s tím, že nahází všechen odpad do jednoho kontejneru s pocitem, že se stejně všechen relativně ekologicky přemění na využitelnou energii. Tento závěr je však chybný. Pokud se v odpadu objeví nebezpečný odpad např. baterie, nelze ho touto cestou zpracovat. Zajisté má smysl třídit i recyklovatelný odpad, jelikož zbytkového komunálního odpadu je i tak dostatek.

Výstavba malešické spalovny začala v září 1988, provoz byl zahájen v říjnu 1998. Součástí objektu je i více než 177 metrů vysoký betonový komín, který je nejvyšší v Praze. Na renovaci a modernizace bylo v minulosti vynaloženo přes 720 milionů korun. Nyní spalovnu čeká další investice, která se dle předběžných kalkulací vyšplhá nad jednu miliardu korun. Tato investice je ovšem investicí, která nevyletí neúčelně komínem, ale přemění se na teplo a elektřinu.

titulní foto: aktualne.cz

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři