Architektura / občanské stavby

Společnost KOMA zrealizovala další dvě modulární školky

Dvě středočeské obce, Měchenice a Květnice, se rozhodly reagovat na vzrůstající poptávku svých občanů po zařízení pro děti předškolního věku a tak letos vybudovaly v každé z obcí novou mateřskou školu. Zásadním kritériem pro výběr vhodného řešení byla rychlost výstavby. Postavit školku z modulů se tak od počátku jevilo jako ideální řešení. Modulárních školek jen od společnosti KOMA MODULAR najdeme po celé Evropě navíc přibližně stovku.

EARCH.CZ , 15. 12. 2020

Jednotřídní školka v Měchenicích

Středočeská obec Měchenice se v posledních letech stává vyhledávanou lokalitou pro rodinné bydlení, neboť svým obyvatelům nabízí dobrou dopravní dostupnost do metropole a současně klidnější bydlení mimo ruch velkoměsta. V obci i jejím okolí tak přibývá mladých rodin s malými dětmi. Místní zastupitelstvo potřebovalo pružně reagovat na vzrůstající poptávku po zařízení pro děti předškolního věku, neboť do loňského roku se zde nenacházela žádná škola ani školka. S ohledem na rychlost výstavby padla volba na modulární systém. Pro stavbu školy byla vybrána společnost KOMA MODULAR, která stavbu z velkoobjemových modulů vybudovala spolu s firmou Doubravská stavební s.r.o.

Školka z 12 modulů

Přízemní budovu mateřské školy tvoří 12 modulů výrobkové řady StandardLine. Díky letitým zkušenostem s výstavbou školských budov mohla KOMA garantovat splnění veškerých potřebných požadavků na současnou výstavbu těchto typů zařízení. Jádro školky tvoří herna, která poskytuje dětem bezpečný prostor pro hry a další pohybové i klidové činnosti včetně stravování i odpočinku.

KOMA - MŠ Měchenice

V budově nalezneme jednu třídu pro 25 dětí, výdejnu obědů, sociální zázemí a zázemí pro učitele. Součástí budovy jsou také dvě terasy s treláží navazující na hernu. Pozitivní vliv na atmosféru uvnitř budovy mají zvolená okna s velkou plochou zasklení, která vizuálně propojují interiér s exteriérem. Dostatek denního světla uvnitř budovy zajišťují i střešní světlíky. Školka je vybavena tepelným čerpadlem a vzduchotechnikou s rekuperací. Všechny instalace jsou řešené jako skryté, potřebné rozvody umístili projektanti v podhledech. Vnější obálku modulů tvoří zateplovací systém s omítkou a rovněž zateplená skladba střechy.

Čtyřtřídní školka v Květnici

Obdobný problém s absencí zařízení pro předškolní děti řešila i malá obec Květnice nedaleko Újezdu nad Lesy. I zde hrála významnou roli při výběru modulárního systému časová úspora. Dvoupodlažní mateřská škola sestavená ze 44 velkoobjemových modulů vyrostla během jediného měsíce, což by s pomocí standardního způsobu stavění nebylo realizovatelné. Výroba 44 modulů, které tvoří základní konstrukční jednotku budovy, trvala pouhé dva týdny.

KOMA - MŠ Květnice

V budově se nacházejí čtyři učebny/ herny, výdejna obědů, sociální zařízení a zázemí pro učitele. Do vrchního patra zajišťuje bezbariérový přístup osobní výtah. Sestava jednotlivých modulů umožnila vytvořit funkční dispozici s ústředním prostorem herny, kterou tvoří otevřený prostor bez roznášecích sloupů tak, aby byl umožněn volný a bezpečný pohyb dětí. Optimální zvukové podmínky v interiéru zajišťují akustické podhledy. Samozřejmostí je teplovodní topení a skry¬té rozvody vody a odpadů. Obálku modulů tvoří klasický fasádní zateplovací systém s hladce omítaným povrchem, rovněž plochá střecha je zateplená.

KOMA - MŠ Květnice

Obě mateřské školy z modulů KOMA potvrzují efektivnost modulární výstavby pro tento typ staveb.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 12. 2020
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři