Architektura /

Street for Art | Rozhovor s Jirkou Sulženkem

Přinášíme vám rozhovor s Jirkou Sulženkem, který je členem organizačního týmu akce Street for Art. Letošní ročník proběhne ve dnech 20. - 24. 4. 2010.

Michal Čermák , 14. 4. 2010

Foto: eArch
Michal Čermák: Za jakých okolností a kdy začal projekt Street For Art?

Jïrka Sulženko: Festival organizujeme jako součást programu kulturního centra Zahrada na Jižním Městě. Je to momentálně taková naše vlajková loď, samozřejmě kromě celé řady jiných aktivit.

M.Č.: Jaké jsou počátky akce?

J.S.: V roce 2007 jsme přišli na Jižní Město s projektem na provozování kulturního centra Zahrada. Protože jsme přinášeli určitou změnu a předcházela nás uměle vyvolaná špatná pověst, tak jsme museli nějakým způsobem získat důvěru obyvatel Jižního Města a potenciálních diváků. Proto jsme se rozhodli udělat akce, které se budou konat venku, abychom odstranili hranice a bariéry přístupu lidí k nám. Tím vznikl nápad na festivaly ve veřejném prostoru a jedním z nich je právě Street For Art, který se postupně rozvinul jako naše největší akce. Postupně jsme začali objevovat témata jako veřejný prostor, architektura a umění ve veřejném prostoru nebo komunitní umění.

Letos už máme za sebou dva předchozí ročníky, kdy jsme postupně testovali svoje schopnosti, téma, daří nacházet nové zajímavé lidi a projekty, které se veřejným prostorem zabývají. A soustředíme se na zapojení místních lidí do festivalových aktivit. Chceme zabránit tomu, aby přišel umělec a něco na Jižním Městě implantoval navzdory lidem, kteří tam jsou. Naopak spíš po umělcích chceme, aby lidi zapojili do hry, poslouchali je, pracovali s nimi, využíli jejich potenciál a kreativitu. Stejně jako loni stavíme takové "prostorové" překvapení. Loni to byla bublina Kitchen Monument od berlínských Raumlabor, letos to bude třípatrová prosklená budova BLOX by Touax s podtitulem Dočasné centrum umění. Taková invaze, stavba, která naruší veřejný prostor. Vzbudí to zvědavost a třeba to naznačí, že lidé nemusí žít jen v obýváku a v hospodě, ale že se dá žít i veřejném prostoru.

Letos jsme chtěli nějak navázat na tu velmi fotogenickou „bublinu“ od Raumlabor. Úplně první inspirací byla soutěž na galerii současného umění, kterou uspořádala Skupina Ládví a kde vyhrál projekt galerie v lodních kontejnerech. S Ládvím na festivalu spolupracujeme. Po hledání technických možností jsme pak našli polský projekt Festival Kontenerart, který taky použil modulární architekturu, kontejnery. Spojili jsme se s nimi a oni nám dali svolení, abychom tu jejich myšlenku dál rozvíjeli. Taky jsme oslovili firmu Touax, která podpořila Kontenerart v Polsku, a ta byla ochotna na svoje náklady vyrobit a pronajmout nám moduly pro třípatrové tzv. Dočasné centrum umění, které se jmenuje BLOX by Touax. Bude stát v Centrálním parku Jižního Města od 13. do 22. května. Hlavní náplní BLOX bude výstava špičkových současných umělců, jako je Josef Bolf, Pavel Sterec, Jiří Skála nebo Ján Mančuška.

M.Č.: Co se stane s těmi kontejnery po skončení akce?

J.S.: Chceme je hlavně maximálně využít během těch deseti dnů a ukázat, co se v nich dá dělat a že se dá velmi jednoduše postavit centrum pro setkávání lidí. Zároveň se střetáváme s podobnými snahami a přáními lidí, kteří na Jižním Městě bydlí, protože jim takový prostor chybí. Proto se dlouhodobě snažíme, aby to tam stálo natrvalo, ale to je otázka dvou tří let. Nyní to bude ukázka, jak by to mohlo v budoucnu vypadat. A zároveň během festivalu bude BLOX by Touax místo, kde je možné prezentovat umění na špičkové úrovni a dokázat, že periferie města už dávno není mrtvé místo, ale že to je naopak centrum Prahy, které se vyprazdňuje, které je kulisou pro turisty.

M.Č.: Tím pádem se z toho stává velká akce, která má svoji silnou identitu. Oslovila vás nějaká jiná městská část nebo město v ČR, nějaké sídliště, které by se chtělo inspirovat nebo organizačně zapojit?

J.S.: Máme dva zajímavé kontakty. Jeden je z Ostravy, kandidáta na titul Evropské hlavní město kultury 2015. S nimi spolupracujeme na části projektu, který se věnuje veřejnému prostoru a zároveň jim pomáháme s prvním i druhým kolem kandidatury. Pomáháme taky novým komunitním projektům v Hradci Králové.

M.Č.: Znamená to, že v ČR vzniká podhoubí pro podobné projekty, které tu dřív nebyly?

J.S.: Dá se to tak říct, ale komunitní práce v ČR už určitě je, a jsou tu i umělecké projekty, které se věnují veřejnému prostoru. To, co je podle nás unikátní na festivalu Street For Art je to špičkové umění, které prezentujeme velmi přístupnou formou a zároveň velké zapojení místních lidí.

M.Č.: Víš něco o podobných aktivitách v zahraničích městech?

J.S.: V tomhle se zahraničním projektům nemůžeme rovnat. Tam je umění ve veřejném prostoru naprosto na jiné úrovni. Komunismus zde ohromně narušil vnímání veřejného prostoru a života v něm. V Evropě je běžné, že jdou lidi na piknik, na procházku, že si čtou venku, že sedí na lavičce a klábosí. To tady v takové míře neexistuje. A to nemluvíme o investicích do soch, do výtvarného řešení toho prostoru, architektury. V ČR jsme v zárodku. Navíc v Evropě kvůli událostem ve veřejném prostoru nemusíš chodit jen do metropolí. Každé malé město, každá čtvrť má něco podobného alespoň jednou dvakrát do roka. To se tu právě snažíme vytvořit. Ano, jsou tu jarmarky, oslavy, ale buď je to velmi tradiční nebo je to nějaká volební kampaň.

M.Č.: Hodláte se nějak rozšiřovat do budoucna?

J.S.: Tento rok jsme se rozšířili ze čtyř dní na deset, což je hodně náročné. Hlavní důvod byl, že tam teď budeme mít centrum BLOX by Touax. Uvidíme, jak to bude dál.

M.Č.: Jak s vámi spolupracuje Úřad městské části nebo Magistrát hl. města Prahy? Pomůže nebo spíš hází klacky pod nohy…

J.S.: Městská část s námi velmi spolupracuje a podporuje nás. Za ty tři roky naší existence jsme si u nich vybudovali důvěru a podporují nás finančně i logisticky. Zároveň městská část chápe, že toto je její propagace a chce ukázat, že Jižní Město není noclehárna, ale místo k životu. Mimochodem jsem navštívil v poslední době jiná sídliště v Praze, a musím říct, že Jižní Město je se svou hloupou pověstí špatného místa na tom ve srovnání s ostatními velmi dobře.  

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři