Nobu Hotel Shoreditch v Londýně od studia Ben Adams Architects Foto: Nobu Hotel London
Architektura / rekreační objekty

Surový beton a jemné textilie. Butikový hotel v Londýně ctí industriální historii čtvrti

Londýnský Nobu Hotel vám kromě stylového ubytování nabídne i exkluzivní japonskou kuchyni. Přestože se restaurace nachází až v suterénu, nedostatek světla v ní nehrozí – přivádí ho sem rozměrný světlík pod kaskádou balkonů.

EARCH.CZ , 15. 9. 2022 / Advertorial

S důrazem na surovost

Čím více betonu, tím lépe. Tímto heslem se měli řídit architekti z britského studia Ben Adams Architecture, když navrhovali novostavbu hotelu pro síť Nobu Hotels. Ten vyrostl v populární čtvrti Shoreditch východně od centra Londýna. Svým designem se měl přizpůsobit průmyslovému charakteru lokality, v níž se dříve nacházely především továrny na textil.

Nobu Hotel Shoreditch stojí na podlouhlém půdoryse a kopíruje uliční čáru. Má celkem sedm podlaží, na pěti obytných se nachází přes 160 hotelových pokojů, zbytek plochy zabírá restaurace, bar, wellness a posilovna. „Klient požadoval krásný hotel, který by nabídl celou řadu jedinečných pokojů, od klasických apartmánů až po luxusní apartmány, posilovnu, lázně a nejmodernější restauraci,“ říkají architekti ze studia Ben Adams Architects.

Fasáda jako tenká membrána

Budova sleduje industriální estetiku především ve svém exteriéru. Má výrazné horizontální členění, kterého dociluje tím, že nechává navenek propsat podlahové desky. Pásy jednotlivých podlaží pak vyplňují velkoformátová okna a betonové fasádní desky. „Nakonec jsme použili pět různých druhů betonu, od obnažených dodatečně předpjatých desek, které tvoří základní konstrukci budovy, až po štíhlé panely vyztužené sklem, které tvoří pevné části fasády,“ říká Bena Adams, hlavní architekt studia.

Pro výrobu betonových desek byly použity matrice společnosti RECKLI. Pochází  z její edice SELECT , která nabízí 250 standardních designů od těch přírodních až po velmi netradiční a abstraktní. V tomto případě architekti zvolili strukturu připomínající obnažený beton s otisky dřevěných prken jako z tradičního bednění.

Nejefektnější pohled na stavbu hotelu se otevírá z východu. Fasáda se zde rozpadá do kaskády několika balkonů, ze kterých ční ocelové nosíky. Dosahuje se tak maximálně surového efektu, jaký investor požadoval. Architekti ze studia Ben Adams Architects na zakázku nebyli sami, s konceptem přišla kancelář Ron Arad Architects, která vypracovala první návrh už v roce 2011. Studio Ben Adams Architect poté návrh dopracovalo a vytvořilo projekt, podle kterého byl hotel nakonec zrealizován.

Foto: Na východní straně se fasáda hotelu rozpadá do kaskády balkonů, z nichž ční ocelové nosníky

V záplavě světa

Srdcem hotelu je nepochybně velkorysá restaurace umístěná v suterénu. Světová síť hotelů Nobu je totiž pojmenovaná po japonském šéfkuchaři Nobuyuki "Nobu" Matsuhisovi a vedle luxusního ubytování nabízí i špičkovou gastronomii. Po světě má už 14 svých poboček. Nobu Hotel Shoreditch byl vůbec prvním takovým ve Velké Británii, k dnešnímu dni jsou už dva – oba v hlavním městě.

Interiér je oproti exteriéru zjemněn dřevěným obložením a nábytkem, různorodými textiliemi nebo bronzovými prvky. Vše je maximálně prosvětleno. Pokoje mají okna vysoká od podlahy po strop a do podzemní restaurace přivádí světlo velký světlík. Pod kaskádou balkonů se totiž země propadá do malé zapuštěné zahrady.

V restauraci a baru architekti sestavili pomyslné kulisy, které propojují industriální historii čtvrti s atmosférou vyhovující japonské kuchyni. I přes sázku na surovost je výsledkem honosná stavba s reprezentativními interiéry.

  • Ateliér: Ben Adams Architects
  • Užitná plocha: 9400 m²
  • Realizace: 2017
  • Náklady: 35 000 000 £

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři