Architektura / rekreační objekty

Věznice hotelem. V bývalých celách se dnes nachází luxusní hotelové pokoje

Věznice proměněná v hotel v Cornwallu od studia Twelve Architects Foto: Jack Hobhouse

Britské architektonické studio proměnilo ruinu historické věznice v butikový hotel. Při rekonstrukci zachovalo množství historických prvků a zároveň přidalo zcela současnou vrstvu.

EARCH.CZ , 26. 7. 2022 / Advertorial

Ubytování ve vězeňských celách

Proměnit bývalou věznici na butikový hotel trvalo více jak pět let a přišlo na 50 milionů liber. Za obrovským projektem stojí společnost Malliono Development Group a architekti z londýnského studia Twelve Architects, kteří ruině historické budovy vdechli nový život.

„Hotel Bodmin Jail se rozkládá na čtyřech podlažích a nabízí 70 butikových pokojů, z nichž každý má svůj vlastní příběh. Jedná se o nové ubytování oslovující všechny smysly, v němž se prolíná impozantní původní architektura tři sta let starého vězení s kreativním moderním designem,“ říkají o realizaci architekti ze studia Twelve Architects.

Vzpomínky na historii

Jednou z hlavních myšlenek rekonstrukce bylo, aby budova neztratila nic ze svého autentického výrazu. Bodminská věznice v Cornwallu je totiž významnou historickou a architektonickou památkou. Vznikla v poslední třetině 18. století a je pokládána za prototyp moderních budovu tohoto typu v Anglii. Jako první britská věznice totiž disponovala individuálními celami, provzdušněnými atrii a od sebe oddělenými mužskými a ženskými sektory.

Architekti se při rekonstrukci snažili zachovat co nejvíce původních prvků, jako jsou mříže, původní těžké dveře, graffiti vězňů nebo zvětralé kameny ve zdech. To, co na svém místě zůstat nemohlo, bylo přesunuto do nově vybudované expozice o historii věznice, která je součástí hotelu. „Bylo nám opravdu ctí přivést tuto významnou historickou budovu zpět k životu. Bodminská věznice je nejen nedílnou součástí minulosti Cornwallu, ale i historie Spojeného království, neboť byla jednou z prvních moderních věznic v zemi,“ říká Matt Cartwright, zakládající člen studia Twelve Architects.

Foto: Hlavní snahou bylo zachovat původní prvky jako mříže, těžké dveře nebo vězeňské graffiti

Z těsných cel ve velkorysé pokoje

Bodminská věznice na jihozápadě Velké Británie fungovala až do roku 1927, od té doby zůstala zcela opuštěná. Nový domov si v ní našla pouze kolonie netopýrů. Ta byla před začátkem rekonstrukce přestěhována do nového domu, který jí architekti poblíž vybudovali.

Když se dnes v hotelu ubytujete, rozhodně nehrozí, že byste se museli tísnit v malých vězeňských celách. Nové pokoje totiž vznikly scelením několika z nich a jsou tak dostatečně prostorné. Hotel Bodmin Jail dnes nabízí veškerý moderní komfort, nachází se zde například posilovna, koktejlový bar, kavárna nebo restaurace, která našla své místo v bývalé věznické kapli.

Foto: Nové prostorné a vzdušné pokoje vznikly spojením několika cel

Moderní intervence se symbolickým významem

Jelikož se objekt za více než 60 let, kdy nebyl nijak využíván, proměnil v ruinu, museli architekti nově nahradit chybějící střechy, stropy a stěny. Studio Twelve Architects chtělo všechny nové intervence do historické hmoty jasně odlišit a zvolilo proto materiály kontrastující s původními masivními kameny. Chybějící zdi jsou dostavěné z cihel a ošetřené omítkou, nové ochozy zpřístupňující jednotlivé pokoje zase tvoří černá konstrukce. Vše nakonec korunují sedlové střechy s prosklenými plochami, které přivádějí světlo do hlubokých atrií. „Před zahájením projektu v roce 2015 byla velká část věznice zcela zbavena střešní konstrukce, takže většina budovy byla otevřená povětrnostním vlivům a pokrytá zelení. Povrchové úpravy byly v průběhu let rozebrány a některé stěny poškozeny při pokusech o demolici. S využitím principů původní střechy jsou nyní atria přirozeně osvětlena současným světlíkem po celé délce,“ upřesňují architekti.

Foto: Nové stavební zásahy se jednoznačně odlišují od zachovalých původních konstrukcí

Masivní kamenné obvodové zdi hotelu prolamuje množství okenních otvorů, pro které architekti zvolili subtilní hliníkové rámy Aluprof MB-Slimline. Ty se díky své konstrukci velice dobře uplatní právě při rekonstrukcích jako náhrada původních ocelových oken. Při letmém pohledu na fasádu bývalé věznice tak okenní rámy prakticky nevnímáme, naopak vyniknou masivní mříže odkazující k původnímu využití stavby.

Jistou dávku symboliky studio Twelve Architects vložilo i do zařízení interiérů. Hlavní vybavení se nese v barvách erbu cornwallského vévodství – černé a žluté. Zařízení pokojů zase dává co nejvíce vyniknout historickým kamenným stěnám. „Tato citlivá rekonstrukce propojuje odkaz památky s luxusem, oslavuje její historii, a zároveň poskytuje hostům nejmodernější komfort,“ dodávají architekti na závěr.

  • Ateliér: Twelve Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Cornwall
  • Adresa:: Scarletts Well Road, Bodmin
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 7500 m²
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 26. 7. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři