Technologie / produkty

Obytný soubor v Krakově charakterizují jemné kontrasty struktur použitých materiálů

Obytný soubor v Krakově od 22ARCHITEKCI Foto: Patryk Czornij

Ve Varšavě vznikl nový obytný komplex, který nabízí vedle nových bytů i místa pro trávení volného času. Hlavními aspekty realizace se přitom stala práce s hravými materiálovými strukturami a tvorba zákoutí s vysokou zelení.

EARCH.CZ , 18. 3. 2022 / Advertorial

Rezidenční komplex v centru města

V Krakově vyrostl nový obytný komplex od varšavského ateliéru 22ARCHITEKCI. Architekti přitom spolupracovali ještě s lokálním studiem Artur Jasinski and Partners Office Design Projects, který sídlí přímo v Krakově. Ateliér 22ARCHITECTI se na realizace bytových domů specializuje již dlouhodobě. Za rok 2022 si například za projekt rezidenční čtvrti Nowy Nikiszowiec v Katovicích odneslo nominaci na cenu Mies van der Rohe Award.

Nový rezidenční komplex „Fi“ se nachází nedaleko centra Krakova ve čtvrti Podgórze, která bezprostředně sousedí se samotným Starým Městem. Architekti zde vytvořili polouzavřený blok sestavený z pěti budovy na půdoryse L. Uvnitř něj vytyčili tři hlavní osy, které se protínají a vytváří tak pomyslný trojúhelník s vrcholy osazenými zelení. „V místech, kde se tyto osy kříží, jsou prostory s vysokou zelení. Účelem této myšlenky bylo poskytnout každému obyvateli přístup k dobře navrženým zeleným plochám,“ přibližují řešení architekti.

Součástí komplexu se staly i prostory pro volnočasové aktivity. Nechybí zde dětské hřiště, venkovní sportoviště ani místo pro parkování jízdních kol.

Foto: Součástí komplexu je také venkovní prostor pro volnočasové sportovní aktivity

Fasády s dynamickou strukturou

Podobu samotných domů architekti charakterizují jako dynamickou. Na jejich fasádách totiž rozehráli barevně střídmou mozaiku z několika různých materiálů. „Fasáda se skládá z omezeného počtu materiálů, surového pohledového betonu, bílé omítky a tmavých grafitových keramických obkladů. Nakonec je poslední patro každé budovy opláštěno měděným plechem,“ vyjmenovávají architekti.

Přízemí domů je obložené sklovláknobetonovými panely GRFC1. Zajímavá vlnitá struktura betonu je vytvořena pomocí polyuretanových matric společnosti Reckli, které se vkládají do bedění.  Tvoří vertikálně uspořádané profily ve tvaru U. S černým keramickým obkladem fasády ve vyšších patrech zase koresponduje barevné ladění balkónů. „Důležitou součástí návrhu jsou prefabrikované balkony, které jsou navrženy technologií zamezující tepelným mostům na spoji budovy a balkonu,“ dodávají architekti.

Právě hra s rozmanitými materiálovými strukturami se stala hlavním vizuálním aspektem celé realizace. Architekti ze dvou polských architektonických studií ve výsledku vytvořili rezidenční komplex, který jeho obyvatelům nabízí vedle nových bytů i prostory pro trávení volného času.

Foto: Struktury jednotlivých materiálů jsou hlavní vizuální předností komplexu

1GFRC - Glass Fiber Reinforced Concrete (pozn. redakce)

  • Ateliér: 22ARCHITEKCI
  • Spolupráce: Artur jasiński & partners architectural office
  • Země: Polsko
  • Město: Krakov
  • Realizace: 2014
  • Užitná plocha: 29000 m²
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 18. 3. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři