Zázemí údržby golfového rezortu v Ostravici pod Lysou horou od PAPOUSEK & SILHAN ARCHITECTS Foto: Petr Polák
Architektura / industriální a technické stavby

Technické zázemí zpracovali architekti do podoby tradičního hospodářského dvora

Architekti Martin Šilhan a Jiří Papoušek navrhli nový areál zázemí golfového rezortu ve formě moderně pojatého hospodářského dvoru a ryze utilitárním stavbám redukovaným obvykle na prosté plechové boudy tak zajistili architektonické kvality.

EARCH.CZ , 11. 10. 2022

„V dnešním uspěchaném a ekonomickými parametry svázaném světě většinou nezbývá prostor a čas řešit podobné stavby jinak, nežli s minimálními nároky na architektonické, urbanistické a materiálové řešení. Přistoupit k zadání opačným směrem, se pro náš návrh stalo jasným východiskem a také výzvou,“ zamýšlení se autoři návrhu z brněnského studia PAPOUSEK & SILHAN ARCHITECTS nad rolí architektury v případě ryze utilitárních staveb.

Úkolem architektů bylo navrhnout nové zázemí údržby golfového resortu v Ostravici, který je známý kromě krásných výhledů na vrcholky Beskyd a obtížností hry také svou vysokou kvalitou hřiště. Péče o kvalitní golfový trávník tak vyžaduje velmi dobré technické zázemí – a to předchozí v bývalém zemědělském areálu již kvalitativně nedostačovalo.

Zásadní aspekt pro architektonický návrh představovalo zvolené místo. „Investor pro výstavbu nového zázemí údržby vybral zbylý pozemek ve tvaru trojúhelníku, který od hřiště dělí potok Stříbrník, a který je současně v těsné blízkosti plánované výstavby bydlení a ubytování. Z původního očekávaní hospodářského zázemí ve standardu plechové skladovací haly se tak úvahy o estetice stavby, jejím členění, a v neposlední řadě o vztahu k širšímu okolí začaly ubírat jiným směrem,“ uvádějí architekti.

Architekti Martin Šilhan a Jiří Papoušek nechtěli do krásné krajiny umístit anonymní servisní haly, ale svým návrhem usilovali o volnou interpretaci místních stavebních zvyklostí a zároveň nastavení vyšší úrovně budoucí okolní výstavby. Celkem tři stavby jsou uspořádány do formy tradičního hospodářského dvora, čímž se architektům podařilo efektivně využít plochu parcely a zároveň skrýt provoz zázemí před pohledy z okolí.

Foto: Architekti nechtěli do krásné krajiny pod Lysou horou umístit anonymní servisní haly

„První objekt je dvoupodlažní dřevostavba se sedlovou střechou využívaná pro šatny, zázemí zaměstnanců, kancelář, sklady a opravárenskou dílnu veškeré techniky. Druhý objekt je nevytápěný jednoduchý jednopodlažní ocelový skelet s dřevěnou fasádou, určený pro parkování strojů pečujících o celý golfový resort. Třetí objekt, který areál odděluje od potoku a hřiště, je blok příslušenství s betonovými kójemi pro skladování sypkých hmot a také s přístřeškem pro parkování,“ popisují architekti.

Foto: Jednotlivé budovy jsou architektonicky sjednocené dřevěnými fasádami i kvalitními klempířskými prvky

Všechny stavby navíc vizuálně sjednotili pomocí dřevěných fasád a kvalitně provedených klempířských prvků. Výsledek tak ukazuje, že i ryze utilitární stavby technického rázu mohou vykazovat nepopiratelné architektonické kvality, což je téma, které má projekt společné například s oceňovanými dílnami zemědělské techniky od Ateliéru 111 architekti - věřme, že takových příkladů bude jen přibývat.

  • Autoři: Martin Šilhan, Jiří Papoušek
  • Ateliér: PAPOUSEK & SILHAN ARCHITECTS
  • Země: Česká republika
  • Město: Ostravice
  • Adresa:: Ostravice 913, 739 14 Ostravice
  • Projekt: 2017-2018
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 664 m²
  • Užitná plocha: 698 m²
  • Investor: OSTRAVICE SPORT, a.s.
  • Fotograf: Petr Polák
  • Celkový obestavěný prostor: 4226 m³
  • stavební řešení: Babka & Šuchma
  • Statika: Petr Ducháč

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři