Architektura / občanské stavby

V Karviné se otevřela první nemocniční stavba z modulů u nás

Pouhé tři měsíce stačily k sestavení nové třípodlažní budovy oddělení ortopedie Karvinské hornické nemocnice, která sestává ze 77 modulů společnosti KOMA Modular. V rekordním čase tak v České republice vznikla první modulární nemocniční stavba většího rozsahu.

EARCH.CZ , 9. 2. 2021

Nejrychlejší řešení z modulů

Nový pavilon Karvinské hornické nemocnice rozšířil stávající oddělení ortopedie, neboť nemocnice již delší čas plánovala navýšení ortopedické operativy. Modulární přístavba nabízí ve svém přízemí ordinaci lékařů, první patro slouží jako třicetilůžková stanice pro potřeby poskytování následné lůžkové ošetřovatelské péče, v nejvyšším podlaží pak nalezneme standardní ortopedická lůžka a lůžka JIP. Druhé nadzemní podlaží s lůžky následné péče je v tuto chvíli připraveno fungovat také jako covidová jednotka. Kapacita nemocnice se tím navýšila o 30 lůžek následné péče, 18 ortopedických lůžek a 4 lůžka na jednotce intenzivní péče.

Právě potřeba rychlého navýšení lůžkových kapacit vedla majitele nemocnice Milana Canibala již od počátku k úvahám o alternativním způsobu výstavby. Po konzultaci s autorem přístavby Janem Benešem z petit atelier ohledně modulární výstavby již byla cesta ve spojení s vizovickou společností KOMA MODULAR jasná.

KHN - KOMA

„Od první schůzky s realizátorem stavby do předání stavby uběhlo pouze 9 měsíců. Za velmi krátkou dobu tak máme nové lůžkové kapacity, na kterých můžeme pečovat o pacienty. Bohužel nám současná mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví nedovolují provádět plánovanou ortopedickou péči. Jedno podlaží nové budovy tak zatím nemůžeme využívat, ale zbylá dvě již slouží pacientům," chválí si volbu modulárního řešení ředitel nemocnice Tomáš Canibal.

Nemocniční budova takového rozsahu, jako je právě nový pavilon ortopedie v Karviné představuje pro společnost KOMA MODULAR významný milník. „Ve zdravotnictví jsou vysoké standardy stanovené hygienickými předpisy. V řadě situací jsme nemohli použít standardní řešení a bylo třeba řešit věci za pochodu a rychle reagovat na měnící se požadavky nejen v důsledku pandemie COVID 19. Ve spolupráci s vedením nemocnice se vše dotáhlo do zdárného konce a jsem rád, že nemocnice již slouží svému účelu," doplňuje své dojmy z výstavby Stanislav Martinec ze společnosti KOMA. Zkušenosti s přístavbou nemocničního pavilonu ukazují, že i technologicky náročné stavby tohoto typu lze efektivně řešit pomocí modulární výstavby.

KHN - KOMA

Přehledná a funkční dispozice

Autorský tým petit atelier vytvořil kombinací několika typů modulů přehlednou dispozici splňující všechny požadavky nemocničního provozu. Základní prostorově-funkční jednotku tvoří čtyři buňky o různých šířkách sestavené k sobě, čímž vznikl typický trojlůžkový pokoj s vlastní bezbariérovou koupelnou. Prostory ordinací i přidružených provozů vznikly na základě obdobného principu. Stávající budovu nemocnice spojují s novou přístavbou komunikační krčky, vytvořené rovněž z modulů. Díky kompozici jednotlivých modulů se podařilo zajistit jasnou a přehlednou dispozici zjednodušující orientaci především pacientům.

Vnější vzhled budovy charakterizuje střídmá kombinace bílé a šedé omítky zvýrazňující okenní otvory. Fasády oživuje hravá kompozice okenních výplní spolu s výraznými hmotami schodišť v obou koncích budovy.

Inspirace pro další nemocnice

„Prošlapali jsme tuto cestu jako první a myslíme si, že to byla cesta správným směrem. Na základě našich zkušeností můžeme tento přístup doporučit i ostatním. Informace o modulární výstavbě naší nemocnice už do okruhu lidí, kteří dělají ve zdravotnictví, pronikly. Řada z nich se na nás obrací se žádostí o sdělení našich zkušeností s modulární výstavbou, nebo se jezdí na novou budovu podívat. Proto si myslím, že brzy nebudeme jediná nemocnice postavená touto technologií," dodává Tomáš Canibal.

KHN - KOMA

  • Autoři: Jan Beneš
  • Ateliér: petit atelier
  • Země: Česká republika
  • Město: Karviná
  • Datum projektu: 2020
  • Užitná plocha: 1 698.00m2
  • Zastavěná plocha: 741.00m2
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 9. 2. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři