Technologie / produkty

Dům chytil druhý dech s projektem VELUX RenovActive

VELUX RenovActive inicioval rekonstrukci rodinného domu ze sedmdesátých let ve slovenské Šale Foto: VELUX

I starý dům může chytit druhý dech. Vyprávět by o tom mohli manželé Hučkovi, kteří zdědili po prarodičích domek ze 70. let minulého století s obydleným, ale už nevyhovujícím přízemím, a zcela nevyužitou půdou.

VELUX Česká republika, s.r.o. , 30. 5. 2023 / Advertorial

Již nevyhovující rodinný dům se proměnil ve více než komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu v rámci projektu VELUX RenovActive. Výsledkem rekonstrukce je o třetinu větší obytná plocha (115 m²), proměna dispozic z 2+1 na 4+1, zvýšení energetické úspornosti až o 80 % a zejména zdravé bydlení plné denního světla a čerstvého vzduchu.

„Největším problémem rekonstrukcí je, že lidé nevědí, kde začít. Naším cílem je proto ukázat finančně dostupné možnosti rekonstrukce ve smyslu zdravého bydlení v našich poměrech,“ říká Zdeněk Okáč, marketingový manažer společnosti VELUX. Právě výrobce střešních oken byl iniciátorem této proměny.

Koncept cenově dostupné renovace budov v nízkoenergetickém až pasivním standardu s názvem RenovActive je odpovědí společnosti VELUX na výzvy, které s sebou přináší alarmující stav stárnoucího bytového fondu v Evropě. Iniciativou se firma rozhodla aktivně podpořit urychlení renovačních procesů a pilotní projekt úspěšně zrealizovala symbolicky v belgickém Bruselu – ve městě, kde se koncentruje tvorba evropské legislativy. Poté se projekt úspěšně přestěhoval i na Slovensko. VELUX RenovActive má inspirovat, jak mohou lidé svůj dům renovovat finančně optimálním způsobem a získat domov, který splňuje parametry ve třech zásadních kategoriích: kvalita bydlení, vliv na životní prostředí a náklady na provoz. Výsledný dům je tedy nejen energeticky efektivní, ale přináší svým uživatelům maximální komfort a zdravé vnitřní prostředí.

Manželé Hučkovi ze Šaly vždy snili o tom, že budou bydlet v domě s nízkou spotřebou energie a s velkou zahradou. Mají permakulturní zahrádku, třídí odpad, sází stromy a květiny, zakládají komposty a odmalička k tomu vedou i své děti. „Dlouho jsme přemýšleli, jak se pustit do obnovy domu. Odjakživa bylo naším snem bydlet v rodinném domě s nízkou spotřebou energií a velkou zahradou, kde bychom se mohli věnovat zahradničení a pěstování plodin. Pro nás je důležité zanechat po sobě co nejmenší uhlíkovou stopu a tato rekonstrukce je šitá přesně na naše potřeby,“ vysvětluje majitel domu Jozef Hučko, proč zareagovali na výzvu společnosti VELUX a stali se ambasadory iniciativy RenovActive na Slovensku. Návrh budoucího vzhledu domu je okamžitě nadchl. „Z vizualizací jsme byli nadšeni, návrh rekonstrukce se nám velmi líbil.“

Foto: Výsledkem rekonstrukce je zdravé bydlení plné denního světla a čerstvého vzduchu

Nejzásadnější změnou bylo rozšíření obytného prostoru do podkroví

Původní čtvercový dům měl v přední části dva pokoje s okny do ulice a zadní část s několika menšími místnostmi sloužila hlavně jako servisní zázemí. Právě do zadní části domu se nyní přesunulo obytné srdce domu. Velké prosklené plochy a otevření obytného prostoru směrem do zahrady propojilo dům s okolím.

„Z architektonického hlediska jsme zachovali původní výraz domu. Drobnými stavebními úpravami jsme vyčistili půdorys, jinak jsme dispozici spodního podlaží neměnili. Zachovali jsme původní trámy či cihly, z nichž jsme vyzdili stěnu v nové koupelně. Ze stavby domu jsme odvezli 0 m³ sutě. Snažili jsme se vše recyklovat – a podařilo se. Moderní vzhled jsme docílili výběrem materiálů. Kouzlo domu se projevuje v drobných detailech, jako je například hladká krytina nebo hranaté okapy. Uvnitř jsme se zaměřili zejména na vytvoření komfortního bydlení. Na to nám stačily jednoduché kroky a materiály, které podporují zdravé mikroklima,“ komentoval rekonstrukci Marek Petrík, architekt společnosti VELUX.

Využitím potenciálu horního patra se do té doby nepoužívané prostory změnily na obytnou plochu vysoké kvality. Přibyly dvě nové koupelny a celková užitná plocha se zvětšila o 35 % na 115 m² a dispozičně z 2+1 na 4+1. Přestavbou podkroví vznikl prostor s velkým množstvím přirozeného světla, účinnějším větráním a lepší regulací tepla. Zvětšovat obytnou plochu díky využití podkroví je ekonomičtějším řešením než přístavba, protože nemusíte budovat základy, podlahu a střechu. „Propojení obytného prostoru se zahradou a jeho otevření do krovu přineslo domu zcela novou kvalitu bydlení,” říká Martin Doršic, autor projektu.

Foto: Využitím potenciálu podkroví se zvětšila obytná plocha až o jednu třetinu

 

Otevřená schodišťová šachta zajišťuje kvalitní distribuci denního světla a účinné větrání

Přirozeného světla není nikdy dost, proto architekti navrhli nejen velká fasádní a střešní okna, ale i světlíky či světlovod VELUX do koupelny v přízemí. Vyrovnané rozložení oken zajišťuje příjemné a světlé vnitřní prostředí s velkým množstvím vzduchu v každé místnosti a v každém patře. K tomu přispívá i otevřená schodišťová šachta, která zajišťuje kvalitnější distribuci denního světla do všech pater včetně centrálních místností a účinné větrání prostřednictvím komínového efektu. Ten současně pomáhá odvádět vlhký odpadní vzduch střešními okny VELUX v horní části schodiště, přičemž otevřenými okny a dveřmi proudí do domu čistý vzduch.

Koncept rekonstrukce zahrnuje i zateplení fasády a střechy. Zlepšení parametrů obálky domu spolu s moderním systémem vytápění a dynamickým venkovním stíněním optimalizuje energetické parametry a zvyšuje tepelný komfort bydlení. Oproti původnímu stavu se celková spotřeba energie sníží o 80 procent. Dynamické vnější stínění prostřednictvím rolet současně snižuje vyhřívání interiérů během letních měsíců. „Chtěli jsme nízkoenergetické bydlení. Nyní víme, že po rekonstrukci bude dům potřebovat o 80 % méně energie,“ je spokojená majitelka Kateřina Hučková. 

Společnost VELUX, která je iniciátorem rekonstrukce RenovActive, věří, že projekt ze Šaly bude sloužit jako vzorový příklad řešení obnovy stárnoucího bytového fondu nejen na Slovensku, ale i v okolních zemích.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři