Architektura / občanské stavby

Stoletá fara v Jeseníkách kombinuje po rekonstrukci od studia Fandament architects staré s novým

Více než stoletý objekt bývalé fary v obci Loučná nad Desnou v Jeseníkách si vzalo na paškál brněnské studio Fandament architects a proměnilo jej v atraktivní horskou restauraci s ubytováním. Nový Hostince Fara v sobě mísí historické dědictví s moderními prvky.

EARCH.CZ , 6. 11. 2022

Volná ruka

Objekt fary stojí v centru obce Loučná nad Desnou na Šumpersku již od přelomu devatenáctého a dvacátého století. Už několik let před tím, než začal chátrat, ale sloužil spíše než církevním potřebám těm světským – a to právě jako restaurace s možností ubytování. Když se jej nový investor rozhodl opět vzkřísit, volba budoucího využití byla jasná.

S projektem revitalizace objektu se obrátil na architekty z brněnského studia Fandament, kterým kromě jasného přání zachránit chátrající faru a znovu ji proměnit v atraktivní cíl turistů i místních, nechal zcela volnou ruku. Nicméně i navzdory volnosti zadání přistoupili architekti k objektu s citem a koncept obnovy postavili na prolnutí původní stavitelské tradice se současnými architektonickými prostředky.

 

Fandament architects - fara

 

Nová kapitola

Z exteriéru, a převážně pak při pohledu na hlavní uliční fasádu, jako by dům nic nenasvědčoval o svém novém využití. Bílá omítka, původní tvar oken se šambránami i dřevěné konstrukce střechy propisující se zpod krytiny až na fasádu, to vše odkazuje k charakteru místní vesnické zástavby i původní historické podobě bývalé fary.

Nové zásahy o sobě dávají zvenku znát při pohledu na boční fasádu, kterou architekti obložili modřínovými latěmi, dynamicky natočenými o 45 stupňů. Vzdušný interiér je pak již zcela poplatný dnešní době – najdeme v něm navíc několik prvků a doplňků, které symbolicky propojují historii objektu, místní tradice a novou kapitolu bývalé fary. Vyřezávaný dřevěný krov, reliéf štukové omítky ve výrazně indigovém odstínu i obklad baru z místní žuly symbolizující houževnatost jesenických horalů – to vše je zde slouží jako odkaz k historii, zároveň ale jasně přiznává svou nedávnou dobu vzniku.

 

Fandament architects - fara

 

Otevření slunci

Že architektům nešlo o přesné duplikování starého tvarosloví nakonec potvrzuje i paleta okenních otvorů, která vedle dochovaných oken zvýrazněných bílými šambránami nyní zahrnuje také střešní okna od společnosti VELUX značně prosvětlující převýšený prostor restaurace. Najdeme zde ale také velká okna v bočních fasádách, kter8 jsou navíc zvýrazněna černými „rámy“ pohodlných sedacích boxů. Ani jejich tmavá barva nebyla zvolena náhodně, reflektuje totiž odhalené ocelové nosníky v interiéru restaurace, stejně jako novou konstrukci venkovní terasy.

 

Fandament architects - fara

 

Díky probourání velkých oken v bocích stavby a přidání několika střešních oken vniká do interiéru denní světlo téměř ze všech stran a díky vzdušné dispozici a otevření prostoru baru na výšku dvou podlaží pak prostupuje napříč celým interiérem. I díky tomu se tak celý objekt mohl znovu pořádně nadechnout a začít plnohodnotně sloužit všem, kdo se do něj rozhodnou zavítat. Hostinec Fara je tak velmi vítanou zastávkou při putování místní horskou přírodou.

 

FARA hostinec v Loučné nad Desnou, Fandament architects © Petr Soukup

 

  • Ateliér: Fandament architects s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Loučná nad Desnou
  • Datum projektu: 2016
  • Realizace: 2018
  • Zastavěná plocha: 220.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři