Geopark v Říčanech od studia zahradní architektury Architráva Foto: Vlastimil Vojáček
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Zanedbaný školní dvůr v Říčanech našel nové využití. Geologické centrum s biotopy a umělými skalami vzdělává žáky i veřejnost

Díky multidisciplinární spolupráci architektů, geologů a geobotaniků se v Říčanech podařilo postavit vzdělávací centrum, které zaujme svým komorním měřítkem, propojením architektury s přírodou i navázáním na prvorepublikovou budovu školy přímo v centru města.

EARCH.CZ , 27. 1. 2023

Pozemek školního dvora dlouho ležel ladem. Nový smysl mu pomohl najít nadšený geolog a zároveň ředitel 1. základní školy v Říčanech Pavel Bednář, který inicioval jeho nevšední proměnu. Dvůr tak dnes neslouží jen k odpočinku, ale také k praktické výuce. "Geopark je výsledkem skvělé spolupráce mezi městem, školou a muzeem Říčany, které odborně zaštítilo vznik areálu a je nyní jeho provozovatelem," říkají architekti ze studia Architráva.

V zahradě najdeme soustavu biotopů s horninovým podložím, ve kterých se velmi dobře daří rostlinám i živočichům. Prostor dále dotváří vápencový ochoz, čedičové varhany a dětmi oblíbená jezírka s možností rýžování minerálů a simulace povodní. Jako zázemí slouží geologická laboratoř a depozitář vzorků, jejichž fasády tvoří výukové kamenné bloky v kombinaci s odolným modřínovým dřevem. Zelené střechy objektů zadržují vodu a pomáhají tak vytvářet lokálně příznivé klima.

Geologická laboratoř, která vyniká svým špičkovým vybavením, vznikla v první etapě realizace dokončené už roku 2015. Až 15 žáků zde může vyzkoušet řezání a leštění vzorků, polarizační mikroskop a mnoho dalších aktivit. Díky velkým oknům nabízí laboratoř příjemný kontakt s přírodním exteriérem.

Foto: Součástí geocentra je soustava biotopů

V druhé etapě realizace, která proběhla v roce 2019, se podařilo postavit depozitář vzorků a jeskynní systém. Podzemní jeskyně demonstruje krasové jevy, štolu a propadlou jeskyni. Byla tvarována pod dohledem geologa, aby odpovídala geomorfologickým modelům. Depozitář vzorků má kamenný obklad z lokální břidlice a barrandienského vápence.

Foto: Na realizaci spolupracovali odborníci z oborů geologie i geobotaniky

V Říčanech se povedlo na malé ploše začlenit kvalitní krajinářskou architekturu do historického centra města. Výukové centrum navíc přibližuje geologii nejen žákům, ale i široké veřejnosti – a to zábavnou a srozumitelnou formou.

  • Autoři: Ondřej Semotán
  • Ateliér: architrava
  • Spolupráce: Jiří Böhm, Petr Schnabl, Kateřina Čiháková, Martin Vokáč
  • Země: Česká republika
  • Město: Říčany
  • Adresa:: Masarykovo nám. 71/22, 251 01 Říčany
  • Realizace: 2015
  • Provozovatel: Muzeum Říčany

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři