Hlavní architektka ateliéru LOXIA architects navrhla nové sportovní a volnočasové plochy pod pražským Nuselským mostem Foto: LOXIA
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Pod Nuselským mostem vzniklo hravé sportoviště, které ocení všechny generace. Zdobí ho socha skateboardisty

Praha 2 má nový volnočasový areál s plochami uzpůsobenými pro sportování i odpočinek. Vznikl na původně zanedbaném hliněném plácku přímo pod Nuselským mostem na okraji parku Folimanka.

EARCH.CZ , 30. 11. 2022

Volnočasový areál Jammertal v parku Folimanka byl navržen tak, aby ho mohli využívat všichni místní obyvatelé. Vedle ploch určených pro sport se zde nacházejí také lavičky a stoly k posezení. „Důležité pro nás bylo, aby byl areál víceúčelový, dal se využívat po celý rok a byl vhodný pro všechny věkové skupiny. Mám radost, že se nám to podařilo, Pražané si areál oblíbili a hojně ho využívají k nejrůznějším aktivitám,“ říká architektka Jana Mastíková, autorka projektu.

Původně zanedbané místo zrevitalizovala pražská architektonická kancelář LOXIA, která navrhla jak nové sportovní a volnočasové plochy a objekty, tak urbanistickou strukturu místa. Prostranství se se zbytkem parku Folimanka propojilo novým žlutým ocelovým schodištěm.

Prostor pod Nuselským mostem je rozdělený na několik zón. Nachází se zde hřiště pro cvičení, pétanque nebo pingpongové stoly. Vlastní prostor pak dostalo i dětské hřiště s herními a vodními prvky. Nejvýraznějším vstupem se ovšem stal nový ovál s celoročním využitím. Plocha byla navržena tak, aby po ní lidé mohli po většinu roku jezdit na skateboardu, kolečkových bruslích nebo koloběžkách. „Do parku se po repasování vrátila také socha skateboardisty, která tam dříve stála, ale byla poničena vandaly,“ dodávají autoři. V zimně se ovál promění na venkovní kluziště. Vznik a provoz ledu zajistí mobilní chladící technologie, která zde bude instalovaná pouze v zimě.

Foto: Autoři vrátili do parku repasovanou sochu skateboardisty, která byla poničena vandaly

Plocha oválu je provedená v probarveném betonu, jehož okraje a záhyby byly ručně leštěny tak, aby byly co nejhladší. „Barevná směs je v tomto případě přimíchávána do betonu už při procesu jeho výroby a díky tomu se barva nesmývá a neseškrabuje ani při velkém zatížení, jaké představuje například jízda na skateboardu,“ vysvětluje Jana Mastíková.

Okolní pochozí povrchy jsou z většiny provedené v mlatu – tedy stoprocentně přírodním materiálu, jehož výhodou je, že je vodopropustný a nevyžaduje řešení pro odvodnění. Cesty navazující na ocelové schodiště pak architekti nechali vydláždit ze žulových kostek.

Foto: Sportoviště tvoří workoutové hřiště, plocha pro skateboardisty a bruslaře, hřiště na pétanque, pingpongové stoly a mnohé další

Vedle sportovišť a hřišť v areálu vyrostlo také několik nových objektů ze dřeva, například kiosek s občerstvením nebo veřejné toalety. Když jsme se ještě předtím, než jsme na projektu začali pracovat, byli podívat pod Nuselským mostem, místo na nás působilo smutně a nevlídně. Rozhodli jsme se ho tedy rozsvítit pomocí barev. Pro detaily jsme zvolili žlutou, která působí pozitivně, radostně a podporuje v lidech aktivitu. Vzhledem k tomu, že je ale hodně výrazná, jsme pro větší plochu oválu zvolili modrou, která žlutou vhodně doplňuje. Když se nyní na areál podívám, působí na mě vesele a živě, z čehož mám velkou radost,“ říká Jana Mastíková na závěr.

  • Autoři: Jana Mastíková
  • Ateliér: LOXIA
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Realizace: 2022
  • Adresa:: Park Folimanka

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři