Sportovní areál v Praze-Lysolajích od studia knesl kynčl architekti Foto: Tomáš Rasl
Architektura / rekreační objekty

Zázemí pražského sportoviště na sebe upozorňuje velkými světelnými písmeny

Na dříve zanedbaném území okrajové pražské čtvrti vznikl nový sportovně-rekreační areál, jehož součástí je také nápaditě řešený objekt zázemí v klubových barvách a s výrazným nápisem po obvodu.

EARCH.CZ , 21. 7. 2022

Městská část Praha-Lysolaje na severu hlavního města byla historicky známa těžbou písku. V Lysolajích se nacházelo hned několik pískoven, které byly uzavřeny v polovině minulého století. S jejich areály se původně samostatná obec vypořádávala různými způsoby, na značně zanedbaných pozemcích nad zahrádkářskou kolonií Zavážky nedávno vyrostla nová sportoviště a další místa pro trávení volného času.

Protože se na pozemcích po pískovně ještě donedávna nacházela černá skládka, bylo potřeba řešené území nejdříve vyčistit a srovnat terén, aby tu mohlo vzniknout fotbalové hřiště, pobytová loučka, dopravní hřiště se skladem pro údržbu areálu, psí louka i nové stezky. Nejvýraznějším objektem celého sportoviště se pak stal loni dokončený objekt zázemí, který na sebe upozorňuje nepřehlédnutelným nápisem po obvodu – veliká písmena zároveň nenechávají žádného kolemjdoucího na pochybách, kde se právě nachází.

Foto: Stavba v klubových barvách v sobě ukrývá nejen šatny sportovců, ale také veřejné toalety a občerstvení

Návrh jednopodlažní stavby v klubových barvách TJ Sokolu Lysolaje vypracovala architektonická kancelář knesl kynčl architekti. Větší část objektu patří šatnám a hygienickému zázemí pro sportovce, zbývající prostor slouží občerstvení, veřejným toaletám a dalšímu zázemí areálu. Díky přesahům střechy s vegetační úpravou vzniklo také kryté posezení. Za zahradními a krajinářskými úpravami stojí Lucie Miovská z ateliéru Artmio.

Foto: Nápis po obvodu nenechá nikoho na pochybách, jaký sportovní klub se tady nachází

Nový sportovní areál neslouží jen místním obyvatelům, ale také hasičům a žákům Základní školy Járy Cimrmana, která nedávno prošla celkovou rekonstrukcí včetně rozšíření historické budovy podle návrhu ateliéru Progres. Na sportoviště do budoucna naváže také vilová čtvrť Zátiší Lysolaje, kterou projektuje opět kancelář knesl kynčl architekti.

  • Autoři: Jiří Knesl, Jakub Kynčl, Jan Weiss
  • Ateliér: knesl kynčl architekti
  • Země: Česká republika
  • Projekt: Štěpnice, Praha-Lysolaje
  • Projekt: 2016-18
  • Realizace: 2018-21
  • Plocha pozemku: 19 068 m²
  • Zastavěná plocha: 400 m²
  • Užitná plocha: 262 m²
  • Krajinářské a zahradní úpravy: Artmio s.r.o. - Lucie Miovská

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři