Park od studia Crossboundaries v čínském Šen-čenu Foto: Yu Bai
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Využitím kilometr dlouhé střechy v Šen-čenu vznikl střešní park se sportovišti

Nad stanicí metra v hustě zastavěné čínské metropoli vznikl neobvykle pojatý park se sportovišti, který přináší zelenou oázu do betonové džungle Šen-čenu.

Kristýna Korčáková , 9. 6. 2022

Úspěšné pekingské studio Crossboundaries minulý rok dokončilo netradiční park v hustě zastavěném centru Šen-Čenu, jednom z největších čínských měst, které sousedí na jihu s Hong Kongem. Parkový a sportovní areál se nachází přímo nad důležitým uzlem hromadné dopravy.

„Jedná se o velmi speciální situaci. V Číně není zvykem, aby byly lokality sloužící infrastruktuře a dopravě přístupné veřejnosti, neboť patří vládě. Tato dlouhá střecha nad metrem však disponovala obrovským potenciálem pro vybudování veřejně přístupnému parku, který obohatí celé městské prostředí,“ uvádí spoluzakladatel studia Hao Dong.

Foto: Díky novému parku mají obyvatelé také užší kontakt se zálivem Deep Bay

Architekti pracovali s velmi neobvyklým prostorem. Střecha nacházející se 15 metrů nad zemí má délku 1200 metrů a šířku 50 až 70 metrů. Cílem projektu bylo proměnit tuto obří nevyužívanou plochu, tak aby ji mohla využívat celá řada uživatelských skupin: široká veřejnost, lokální sportovní kluby a školy. Nechybí tu proto sportoviště různého druhu včetně tribun ani místa pro odpočinek v ústraní. Hřiště s tribunami a zázemím rozmístili autoři tak, aby aktivity jedné skupiny nevylučovaly ostatní a mohly díky tomu probíhat současně.

Foto: Různě barevná hřiště a tribuny jsou snadno přehledné i pro děti

Park funguje ve dvou úrovních a je přístupný z okolních ulic a lávek, které jej propojují se sousedními budovami vzdělávacích institucí. Aby mohl park dobře sloužit všem skupinám uživatelů, vytvořili architekti jednoduchý orientační systém. Na sloupcích u chodníků jsou také uvedené počty metrů, které návštěvník již ušel od konkrétního vchodu i jeho aktuální poloha v parku. Orientační značky najdeme i drobnějším měřítku, například na lavičkách, lampách nebo odpadkových koších. Barevné schéma areálu zahrnuje modrá a zelená sportovní hřiště, terakotově hnědé tribuny a kaskádovitá posezení je tak snadno přehledné i pro děti.

Při procházení nebo sportu se mohou návštěvníci zároveň kochat výhledem na záliv nebo městské panorama. Projekt tak ukazuje atraktivní možnost využití zapomenutých míst v hustě zastavěných městech, kde už pro zeleň v úrovni ulic není místo.

Foto: Pomocí lávek je park propojen s okolními budovami vzdělávacích institucí
  • Ateliér: Crossboundaries
  • Země: Čína
  • Město: Šen-čen
  • Realizace: 2021
  • Plocha: 77000 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři