Psychosomatická klinika Patočkova

Areál kliniky se nachází přímo na rušné křižovatce ulic Patočkova a Myslbekova v Praze 6 – Střešovicích. Původně zde stála samotná vila uprostřed menší zahrady. Přáním majitele bylo vybudovat nové prostory pro psychosomatickou kliniku. Vzhledem k tomu, že zahrada byla položena více než o dva metry níž než okolní ulice, byla navržena koncepce dvou objektů, částečně zapuštěných pod úroveň terénu.

Jeden z nich přímo navazuje na historizující vilu z počátku minulého století, druhý objekt stojí samostatně na protilehlé straně zahrady. Oba objekty leží na hranici pozemku a prosklenými fasádami se obrací do zahrady, jíž společně s vilou vymezují. Nové objekty mají zelenou střechu v úrovni okolních chodníků a ze strany ulice nejsou téměř vidět. Na střeše přístavby je umístěno také parkoviště pro klienty přístupné z Patočkovy ulice.

V původní historické vile jsou prostory kliniky s ordinacemi terapeutů, zasedací místností, recepcí a potřebným zázemím. Hlavním důvodem pro vybudování dvou nových objektů byla potřeba dalších prostor pro terapie a relaxaci, nejlépe propojených přímo se zahradou.

V novém, samostatném objektu se nachází celkově čtyři ordinace terapeutů, vstupní hala, čajová kuchyňka a sociální zázemí. V druhém objektu přístavby jsou dva samostatné pokoje s vlastní koupelnou a vlastním vstupem, využitelné i pro případné bydlení terapeutů nebo klientů, společenská místnost s kuchyňkou určená pro větší skupinové terapie, přednášky, školení lékařů apod. Dále je zde místnost pro pohybové terapie a relaxační místnost s hydromasážní vanou a infrasaunou.

Konstrukčně se jedná o betonové monolitické stavby se stěnovým nosným systémem. Před oběma objekty jsou dřevěné rošty kryté betonovou markýzou. Prosklená hliníková fasáda umožňuje přímý kontakt se zahradou, která je součástí celku.

V interiérech byly navrženy především přírodní materiály. Na podlahách jsou lamely z masivního dubového dřeva a dlažba ze štípané břidlice. Stěny jsou částečně z pohledového betonu anebo bílé omítané, stropy jsou také z pohledového betonu. Dubové dýhované desky jsou použity i na obklad některých stěn.

Jižně orientovaná zahrada slouží všem návštěvníkům kliniky a vzájemně propojuje nově vzniklé budovy a původní samostatnou vilu. Díky této koncepci uspořádaní budov došlo k snížení hluku z okolních ulic, zejména v zahradě a vznikly tak příjemné relaxační prostory uprostřed rušné zástavby.

  • autor: *
  • publikováno: * 11. 11. 2016
Generální partner
Hlavní partneři