Novinky a názory / zprávy

Architektonická soutěž na obnovu parku Střed v Mostě zná vítěze. Život do něj vrátí architekti Rehwaldt a Hoffman

Architektonická soutěž o Cenu Nadace Proměny na obnovu parku Střed v Mostě má vítěze. Z pětice soutěžních návrhů porotu nejvíce zaujalo řešení, které přinesl tým architektů a krajinářů kolem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana.

Nadace Proměny Karla Komárka , 24. 3. 2020

„Architektonická soutěž na obnovu parku Střed je v Mostě první vlaštovkou ve způsobu navrhování veřejného prostoru, navíc vůbec poprvé připravenou ve spolupráci s veřejností. Věřím, že Mostu přinese víc, než vysněnou obnovu parku,“ uvedl Luboš Veselý z vedení Nadace Proměny Karla Komárka, která soutěž financuje jako součást projektové podpory městu. 

„Naším záměrem bylo udělat z parku znovu živé místo s jedinečnou zelení, udržitelnými vodními prvky a potřebným zázemím pro setkávání. Tyto potřeby vítězné řešení naplňuje, vyrovnává se i s rizikem vandalismu a s tím, abychom zvládli udržet provoz parku do budoucna,“ okomentoval výsledek soutěže primátor města Mostu Jan Paparega. 

„Vítězný koncept jsme ocenili hlavně za čisté krajinářské řešení, které v omezené podobě oživuje původní srdce parku s fontánou a citlivě je doplňuje o nové architektonické prvky. Návrh zároveň nejlépe naplnil zadaná soutěžní kritéria,“ shrnul verdikt soutěžní poroty její předseda Ing. arch. Petr Lešek. 

Foto: eArch
Obnova parku Střed v Mostě, vítězný návrh od architektů Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana

Řešení, navržené týmem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana, využívá terénních modelací v podobě teras, vzájemně provázaných cestami. Původní kaskádu vodních prvků zachovává z ekonomických důvodů jen částečně. Dva z vodních prvků ve středu parku nahrazuje pódiem pro menší kulturní akce a kavárnou s různými možnostmi posezení. V blízkosti kavárny architekti umísťují hřiště pro nejmenší děti a další atraktivní prvky pro dospělé a seniory. Další multifunkční plocha hřiště s pobytovými schody propojuje park se stadionem. V oblasti sportoviště a dětského hřiště je uvažován kamerový systém. Návrh počítá i se zázemím pro správce. 

Park je řešen tak, aby nevyžadoval vysoké finanční ani časové nároky na údržbu. Veškerý mobiliář, hřiště a objekty pracují s rizikem vandalismu, dají se snadno čistit a opravit. Důležitou součástí návrhu je i hospodaření s dešťovou vodou. Kácet se bude minimálně, další stromy se dosadí. Umělecká díla v parku zůstanou zachována.

V soutěžní porotě, která všech pět návrhů hodnotila, zasedli vedle zástupců města a nadace také nezávislí architekti, urbanisté a krajináři. O pořadí rozhodla porota takto: 

1. místo: Dipl. Ing. Till Rehwaldt + Ing. arch. Patrik Hoffman

2. místo: Land05 & gogolák + grasse

3. místo: fbcc architecture + URBAN WATER + SVIS TCE + doc. Ing. arch. Petr Vorlík

3. místo: SheArchitect + Skupina UAII + Partero

Bez ocenění: Jakub Chvojka 

Obnova parku Střed v Mostě, vítězný návrh od architektů Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana

Kromě kvality celkového architektonicko-krajinářského pojetí porotci hodnotili způsob, jakým architekti zohlednili požadavky veřejnosti, partnerů a dotčených orgánů, ale také udržitelnost a ekonomickou náročnost celého projektu. 

Všechny soutěžní návrhy si bude možné prohlédnout vzhledem k epidemiologickým opatřením v průběhu dubna on-line na www.nadace-promeny.cz. Původně plánovaná výstava v obchodním domě Central, stejně jako oficiální představení vítězného návrhu a otevřená diskuse architektů s občany se přesouvá na přelom srpna/září. 

Další harmonogram projektu předpokládá zpracování jednotlivých stupňů projektové dokumentace, se zahájením stavebních a vegetačních úprav by se proto mělo začít nejdříve v roce 2021. Otevření parku se plánuje v roce 2022. 

Projekt znovuzrození parku Střed v Mostě podpoří Nadace Proměny Karla Komárka částkou 25 mil. korun. Celkové předpokládané náklady činí 60 miliónů korun. 

Obnova parku Střed v Mostě, vítězný návrh od architektů Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři