Novinky a názory / zprávy

Dvacet let osvěty v architektuře, spolek Kruh slaví kulaté výročí

Dvacet let osvěty v architektuře slaví letos spolek Kruh. Za dobu své existence uspořádal přes 270 přednášek, připravil desítky workshopů, diskuzí, exkurzí, vydal publikace o současné architektuře a založil dva festivaly, které se etablovali na české kulturní scéně – Den architektury a Film a architektura. Spolek a festivaly založila a vede architektka Marcela Steinbachová, která za své aktivity získala mimo jiné cenu Architekt roku. Letošní rok se ponese v duchu několika oslav.

KRUH z. s. , 19. 1. 2020

Spolek Kruh se věnuje propagaci architektury. Vznikl jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001, a to v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. „Hlavním cílem projektu je otevřít lidem cestu ke kvalitní architektuře, která formuje naše životní prostředí,“ říká Marcela Steinbachová.

Kruh doposud uspořádal přes 270 přednášek a diskusí o architektuře. Do Prahy na jeho pozvání přijeli významní světoví architekti jako letos již osmdesáti tříletý architekt, který se proslavil svými stavbami ve švýcarském Mendrisiu Luigi Snozzi, městská architektka Kodaně Tina Saaby, Jonathan Sergison z Británie, Christoph Gantenbein či Hans Kollhoff nebo významný teoretik architektury Aaron Betsky. „Přesně před dvaceti lety, v březnu roku 2001 jsme uspořádali první přednášku, na které vystoupil Martin Rajniš. O rok později jsme už vítali Aarona Betskyho a tři roky poté jsme upořádali velký projekt Napříč švýcarskou architekturou, která zahrnovala nejen přednášky, ale i dvě exkurze za současnou architekturou. Zájem o přednášky byl hned na začátku větší, než jsme si mysleli. Brzy se ukázalo, že o současné architektuře lidé chtějí diskutovat, a to trvá již dvacet let,“ dodává Marcela Steinbachová. Od roku 2001 spolek KRUH uspořádal řadu tematických přednáškových cyklů: Česko-švýcarská inspirace, Architektky, Jiná perspektiva, Francouzská architektura-Metamorfózy měst, Belgická inspirace a další. V letošním roce představí spolek cyklus Severská cesta – cesta k udržitelnosti. „Témata cyklů odrážejí to nejlepší z evropské architektury. V roce 2020 představíme českému publiku zajímavé současné počiny a přístupy, které jsou kvalitní nejen po odborné stránce, ale které také respektují krajinu či souvislosti, v nichž vznikají.“ říká Marcela Steinbachová.

Foto: eArch

Jako 10 let oslav přednáškové činnosti Kruhu založila Marcela Steinbachová i festival Den architektury. Letos se bude konat 10. ročník, od doby založení se do něj zapojilo přes 180 českých a slovenských měst. Jedná se nejen o největší festival svého druhu u nás, ale i v evropském měřítku. Festival, který probíhá po celé republice a na Slovensku, je založený na odborně vedených procházkách pro veřejnost, které jsou již 10 let zdarma. Přibližují svým obyvatelům a zájemcům o architekturu zajímavosti čtvrtí, měst, obcí a okolí, a nenásilnou formou tak přispívají k vzdělávání a osvětě. Den architektury je založen na síti spoluprácí s místními a regionálními spolky, kteří se každoročně do programu zapojují. Dramaturgii Prahy a výběr současné architektury v regionech vzniká pod vedením Marcely Steinbachové a v diskusi se členy Kruhu a týmu. Součástí festivalu je i projekt Hurá dovnitř!, který zpřístupňuje veřejnosti běžně nepřístupné budovy.

„Den architektury není jen architektura a urbanismu, ale i širší souvislosti, které stojí na pozadí vzniku každého domu, parku, čtvrtě či města,“ přibližuje poslání festivalu historik architektury a kulturní antropolog Miroslav Pavel, který Den architektury koordinuje již 4 roky a věnuje se i dramaturgii. Den architektury nejsou jen procházky, ale také cyklojízdy, plavby, projekce, diskuze, workshopy pro rodinné publikum, umělecké instalace a happeningy. Stejně jako přednáškové cykly i festival má každý rok zastřešující téma. „Také na Dnu architektury se budeme věnovat tématu udržitelnosti či sociálním a enviromentálním aspektům architektury. Podíváme se na architekturu, která má společenský přesah a prospěšnost,“ dodává Miroslav Pavel.

Už podeváté budou moct návštěvníci objevit architekturu na filmovém plátně v rámci festivalu Film a architektura. „Festival podněcuje diskuze o architektuře a urbanismu prostřednictvím projekcí autorských dokumentů, inovativních, experimentálních i hraných filmů,“ říká dramaturgyně festivalu Martina Freitagová. Každoročně nabídne dvacítku filmů, z nich většinu spolek Kruh uvádí v české premiéře.  

Foto: eArch

Mimoto Kruh vydává také publikace. „Vydali jsme pět sborníků o architektuře, které ukazují a archivují naši činnost formou rozhovorů s autory přednášek. Na jaře letošního roku chystáme šestý, který přinese rozhovory s pozvanými hosty z cyklů Architektky a Jiná perspektiva. Součástí budou také přepisy vybraných přednášek a další odborné texty. Často se jedná o první informace v českém jazyce o daném architektovi,“ doplňuje Marcela Steinbachová. Kruh také uspořádal výstavu Povolání architekt(ka), ke které vydal katalog.

Oslavy dvaceti let spolku KRUH se ponesou celý letošním rokem. „Přijde mi až neuvěřitelné, že jsme u činnosti vydrželi neuvěřitelných 20 let a že Den architektury má tak obrovský úspěch v rámci celé republiky. Máme spoustu nápadů do budoucna, jak rozšířit naši činnost a na některé z nich se můžete těšit už v letošním roce. To hlavní ale zůstává – pomáhat šířit osvětu o současné kvalitní architektuře,“ uzavírá Marcela Steinbachová.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 19. 1. 2020
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři