Záběr z natáčení filmu (vpravo architekt Vojtěch Sosna) Foto: Radek Úlehla/ Coatmen
Novinky a názory / zprávy

Film Trochu poučnej barák čeká televizní premiéra. Snímek o budově Fakulty architektury ČVUT odvysílá Česká televize

Jak obstála budova Fakulty architektury ČVUT během 10 let svého provozu? Proces jejího vzniku a současného fungování objasňuje film Jiřího Kouta, na kterém se podílela redakce EARCH.cz ve spolupráci s FA ČVUT. Snímek Trochu poučnej barák barák si odbyde svou televizní premiéru už dnes 10. ledna od 15:20 na ČT2.

EARCH.CZ , 10. 1. 2023

Film Trochu poučnej barák, který vznikl v režii Jiřího Kouta k desetiletému výročí fungování budovy Fakulty architektury ČVUT, měl svou premiéru loni v lednu. Na ni pak navázala také projekce v Centru architektury a městského plánování, po které proběhla živá panelová diskuze s tvůrci i aktéry tohoto půlhodinového filmu.

Výrazná stavba, která vstoupila na okraj kampusu v Dejvicích, vzbudila mnoho reakcí už v době svého vzniku. Roku 2004 proběhla na budovu Fakulty architektury ČVUT velká architektonická soutěž, které se účastnili jak tuzemští etablovaní architekti, tak mladí progresivní tvůrci. Ačkoliv první cena nebyla udělena, realizována byla právě podle návrhu na jaře zesnulé Aleny Šrámkové – jedné z nejvýznamnějších osobností české architektonické scény posledního půlstoletí.

Foto: Budovu navrhla nestorka české architektury Alena Šrámková se svými kolegy Lukášem Ehlem a Tomášem Koumarem.

Proč byl vybrán právě návrh Aleny Šrámkové? Byla to dobrá volba? A jak stavba obstála v prvních deseti letech svého provozu? Odpovědi na tyto otázky přináší významní čeští architekti a aktéři filmu Ladislav Lábus, Miroslav Šik, Tomáš Hradečný nebo Vojtěch Sosna.

„Chtěli jsme si položit otázku, jaké je to prožívat budovu fakulty na vlastní kůži. Zajímalo nás, jak tu budovu vnímají s odstupem více jak 10 let její uživatelé různých generací i profesí. Zvolili jsme 6 hlavních postav, které jsou pro nás určitými archetypy lidí, které budovu denně navštěvují. Postavy nás domem provázejí, takže i divák bude moct architekturu zažít a udělat si vlastní názor,“ přibližuje film režisér Jiří Kout.

Film v režii Jiřího Kouta a produkci Coatmen production vznikl ve spolupráci týmu online magazínu o architektuře EARCH.cz a Fakulty architektury ČVUT v Praze. Za dramaturgií snímku stojí Barbora Kopecká. Televizní premiéra filmu proběhne v úterý 10. ledna 2023 v 15:20 na ČT2, repríza pak na stejném kanále 12. ledna v 19:10. Poté bude snímek dostupný celý týden v iVysílání České televize. Film lze zhléhnout také v online kině DAFilms.cz.

Foto: Oficiální plakát k loňské premiéře

O filmu

Námět, režie: Jiří Kout
Scénář: Karolína Vránková, Matěj Beránek
Dramaturgyně: Bára Kopecká
Kamera: Roland Szabo, Tomáš Odložil
Střih: Jan Kolegar
Zvuk: Tomáš Bauer
Plakát: Radek Úlehla, Juraj Príkopa
Producent: Coatmen production – Karolína Vrtišková, Jiří Kout
Foto: Radek Úlehla

Film vznikl za podpory Fakulty architektury ČVUT v Praze
Hlavní partner filmu: Českomoravský beton, a.s.
Partner: Lipea, Aluprof SA
Hlavní mediální partner: EARCH.cz
Mediální partneři: CZECHDESIGN, ERA21, StavbaWEB

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři